2. etapa – Australan Price ujel soupeřům, zářil Francouz Loeb. Nejlepší mezi Čechy Prokop a Kolomý

5. leden 2016

Po zkráceném prologu a zrušené 1. etapě si konečně všichni závodníci spravili chuť a vydali se na trať mezi městy Villa Carlos Paz a Termas de Rio Hondo. Mezi motorkáři byl nejlepší Australan Price, který na své KTM ujel všem soupeřům a etapu vyhrál s více než minutovým náskokem. V kategorii aut zářil Francouz Loeb, i když ztratil pár minut v blátě, byl v cíli nejrychlejší. Kategorii čtyřkolek vyhrál Chilan Casale a mezi kamiony si pro etapové vítězství přijel Holanďan Stacey.

Motocykly

Motorkáře čekala ve 2. etapě rychlostní zkouška v délce 354 km. Do cíle v Termas de Rio Hondo si v kategorii motorkářů pro etapové vítězství přijel Australan Price. Největším soupeřem mu byl Faria z Portugalska, který skončil druhý, stejně jako v sobotním prologu.

Výborně zajel celkově třetí Francouz Duclos a pozoruhodného výsledku dosáhl i Slovák Svitko, který porazil takové soupeře jako Gonsalvese nebo vítěze prologu Barredu Borta. Výborně si vedl i dakarský nováček, Argentinec Benavides, který skončil na 8. místě.

Celkové pořadí: 1. Price (AUS/KTM), 2. Faria (PRT/HUSQVARNA), 3. Duclos (FRA/SHERCO TVS).

Čtyřkolky

Vítěz 2. etapy Chilan Casale

V kategorii čtyřkolek si Chilan Casale zlepšil po loňském zklamání náladu a stejně jako sobotní prolog, vyhrál i včerejší 2. etapu dakarského závodu, a to s výrazným předstihem před druhým Jihoafričanem Baragwanathem. Do závodu se vrátil i solidním 4. místem Argentinec Patronelli. Držitel titulu Polák Sonik zahájil letošní ročník v opatrnějším tempu a do cíle v Termas de Rio Hondo dojel na 6. místě s více než šesti minutovou ztrátou na vítěze.

Celkové pořadí: 1. Casale (CHL/YAMAHA), 2. Baragwanath (ZAF/YAMAHA), 3. Medeiros (BRA/YAMAHA)

Čtěte také

Auta

Na závodníky čekala 856 km etapa s 387 km rychlostní zkouškou. Nejlépe si na trati vedl Francouz Loeb, který si přijel překvapivě pro své dakarské etapové vítězství před svým zkušenějším týmovým kolegou Peterhanselem. Třetí byl v cíli Jihoafričan De Villiers, který na Peterhansela ztrácí přibližně půl minuty. Loňský vítěz, Katařan Al-Attiyah, měl defekt a ztratil drahocenný čas, v cíli byl devátý. Někteří jezdci uvízli v blátě a ztratili hodně minut, mezi nimi Španěl Roma a Pons nebo Argentinec Terranova.

Celkové pořadí: 1. Loeb (FRA/PEUGEOT), 2. Peterhansel (FRA/PEUGEOT), 3. De Villiers (ZAF/TOYOTA)

Několik závodníků uvízlo v blátě a ztratili cenné minuty

Kamióny

Poprvé vyjely na měřený úsek i týmy kamiónů. Čekala je, stejně jako posádky aut, etapa dlouhá 856 kilometrů. Na prvních třech místech se umístili Holanďani: první byl Stacey, na druhém místě Versluis a třetí pozici získal jeho bratranec De Rooy. Čtvrté místo obsadil Čech Kolomý. Ruské Kamazy tentokrát zůstaly trochu pozadu a obsadily 8 – 11. místo.

Celkové pořadí: 1. Stacey (NLD/MAN), 2. Versluis (NLD/MAN), 3. De Rooy (NLD/IVECO)

Čtěte také

Češi zajeli solidní výsledky

Češi zajeli 2. etapu solidně. Mezi motorkáři byl nejlepší Klymčiw (skončil 22.). Výborně si při své dakarské premiéře vede Martin Prokop v Toyotě, je na celkovém výborném 10. místě! V kategorii kamiónů, která má nejpočetnější české zastoupení, skončil na 4. místě Kolomý, Loprais dojel 6.

Druhou etapu v kategorii kamionů nejlépe zajel Martin Kolomý

Motocykly: 22. Klymčiw (ČR/Husqvarna), 44. Pabiška, 48. Engel. 69. Veselý, 99. Lhotský (všichni ČR/KTM).

Automobily: 10. Prokop, Tománek (ČR/Toyota), 25. Zapletal, Marton (ČR, Pol./Hummer), 31. Macháček, Plechatý (ČR/Nissan), 36. Jerie, Moscatt (ČR, Austr./Toyota), 50. Ouředníček, Vaculík (ČR/Hummer), 68. Randýsek, Plný (ČR/Artic Cat).

Kamióny: 4. Kolomý (ČR/Tatra), 6. Loprais ČR/Iveco), 14. Macík (ČR/Liaz), 15. Vrátný (ČR/Tatra).

autoři: Dakar.com , min
Spustit audio