8. etapa – Al-Attiyah poráží peuegoty, Price se dostává do čela. Valtr dojel pátý

12. leden 2016

Po jednodenní přestávce na závodníky čekala náročná etapa, která vedla přes písečné duny. Katařan Al-Attiyh konečně prorazil nadvládu Peuegotů a své mini dovezl do cíle v nejrychlejším čase. Francouz Loeb měl před cílem nehodu a ztratil celkové vedení. Mezi motorkáři zajel nejlépe Australan Price a skvělým výkonem se vyhoupl i na celkové první místo. I kategorie kamiónů má nového vedoucího muže, Holanďana DeRooye.

Motocykly

Příležitost předvést své schopnosti si nenechal ujít Australan Price, který byl v cíli etapy první s více než pěti minutovým náskokem před i celkově druhým Portugalcem Goncalvesem. Třetí nejlepší čas zajel Chilan Quintanilla, ale na třetím celkovém místě zůstává Slovák Svitko, který dojel čtvrtý.

Celkové pořadí: 1. Price (AUS/KTM), 2. Goncalves (PRT/Honda), 3. Svitko (SVK/KTM)

Čtěte také

Čtyřkolky

8. etapu vyhrál opět Marcos Patronelli, jeho bratr Alejandro byl druhý

Bratři Marcos a Alejandro Patronelli z Argentiny si po dni volna užili i 8. etapu a zůstávají na prvních dvou místech, první je Marcos.

Na třetí místo celkového pořadí se posunul Peruánec Hernandez. Na vedoucí dvojici ale ztrácí více než půl hodiny.

Celkové pořadí: 1. Patronelli M. (ARG/Yamaha), 2. Patronelli A. (ARG/Yamaha), 3. Hernandez (PER/Yamaha)

Auta

Nejnapínavější průběh etapy bylo možné sledovat v kategorii aut. Dramatické chvíle na trati zažil dosavadní lídr, francouzský pilot Loeb, který na druhém měřeném úseku udělal chybu a zhruba 30 km před cílem se se svým peugeotem několikrát převrátil. Do cíle sice dojel, ale klesl až na celkové 8. místo. Nadvládu peugeotů tak konečně prorazil Katařan Al-Attiyah, který rychlostní zkoušku v délce 393 km zajel v nejrychlejším čase.

Závodníci vstoupili do druhé poloviny závodu

Stabilní výkon předvádí Španěl Sainz, který skončil za Katařanem druhý o pouhých 12 vteřin, a zůstává na průběžném druhém místě. Do vedení se opět dostal zkušený Francouz Peterhansel, který může získat už šesté vítězství. Jeho náskok před druhým Sainzem ale není veliký, Sainz na něj ztrácí jen 2 minuty a 9 sekund.

Celkové pořadí: 1. Peterhansel (FRA/Peugeot), 2. Sainz (ESP/Peugeot), 3. Al-Attiyah (QAT/Mini)

Kamióny

S písečnými dunami si nejlépe poradil Holanďan De Rooy, který zůstává první i v celkovém pořadí před krajanem Versluisem. Druhým nejrychlejším časem v etapě si zajistil průběžné třetí místo Rus Nikolaev. Třetí byl v cíli Rus Karginov.

Celkové pořadí: 1. De Rooy (NLD/IVECO), 2. Versluis (NLD/MAN), 3. Nikolaev (RUS/Kamaz)

Čtěte také

Češi v etapě

Výborně projel písečnými dunami Jaroslav Valtr s tatrou, skončil na pátém místě a celkově mu patří 14. pozice. Martin Macík zůstává nejlepším Čechem, etapu dokončil sice až za Valtrem jako 13. nejrychlejší, ale v celkovém pořadí je 12.

Jaroslav Valtr zajel výborně v pátém nejrychlejším čase

Debutant Martin Prokop dojel v toyotě do cíle etapy na 16. místě, celkově si mírně polepšil a je 17. Ondřej Klymčiw zajel 28. nejlepší čas, celkově si mírně pohoršil a je 25.

Podrobné výsledky najdete zde.

autoři: Dakar.com , min
Spustit audio