Dakarský deník 11 - Vozíčkář na Dakaru řídí Tatru

12. leden 2016

Jednu z Tater na Rallye Dakar řídí vozíčkář Albert Llovera. Bývalý reprezentant Andory v alpském lyžování a nejmladší účastník olympiády v Sarajevu 1984 ochrnul po pádu na spodní část těla. Své dakarské kamarády našel v českém týmu Bonver.

Albert Llovera je, na spodní část těla ochrnutý pilot Rallye Dakar. Jaromír Martinec jeho mechanik, kterého teď Albert poprosil, ať mu dá tanga. Co to je? „To je název, který jsme si vymysleli pro horolezecký úvaz, který mu dáváme proto, abychom ho mohli vytáhnout do kabiny. Na rám auta vevnitř upevníme lano, potom ho upevníme na rám nástavby, karabinou ho připneme na ten úvaz a spolu s navigátorem ho opatrně vytáhneme nahoru do kabiny,“ popisuje akci Jaromír Martinec.

S českými kluky je legrace

Albert bude za chvíli stoupat do tatrovky. Jaká je spolupráce s českými kluky v týmu, Alberte? „Spolupráce je skvělá, jsme tým. Mám hendikep a tak potřebuji při závodění s kamiónem pomoct. Sám bych to nezvládl. Je super, že to kluci všechno berou s humorem. Pořád vymýšlíme legraci. Upřednostňuji spolupráci s přáteli v týmu, to je pro život hodně důležité,“ říká Llovera.

Čtěte také

„On si sám vlastně pomáhá rukama, ale my na něj dáváme pozor. Teď musí prostrčit hlavu na druhou stranu lana,“ ukazuje Martinec. Albert už je nahoře a teď se chytá rámu. Prý se cítí jako Tarzan a Jaromír Martinec mu teď pomáhá s nohama. „Dávám mu na ně pozor, aby si je dal opatrně za rám.“

Vytažení dakarského řidiče kamionu Alberta Llovery přes kladku do auta
autor: jař
Spustit audio