Rozhovor: Josef Kalina se na lednový Dakar připravuje dřevorubectvím

28. prosinec 2015

Nejstaršímu českému závodníkovi na lednové Rallye Dakar bude přes šedesát. Dříve dvorní navigátor šestinásobného dakarského vítěze Karla Lopraise se jmenuje Josef Kalina. Po letošním odpočinkovém ročníku Dakaru, na kterém jezdil s malým doprovodným týmovým vozem, bude navigovat novou závodní Tatru Phoenix roudnického týmu Buggyra řízenou Jaroslavem Valtrem. Já jsem se ale nejdřív Josefa Kaliny s respektem a obdivem zeptal, kolik je mu vlastně let.

J. K.: Myslím, že tak kolem 66. Teď jsem si to vyzkoušel na posledním Dakaru tím, že jsem tam dělal panského kočího a vozil jsem VIP sponzory, pořád jsem vysedával po hospodách, ale upřímně řečeno mě tahle záležitost vůbec nebaví a mám z toho nepříjemné pocity. Tak jsem se rozhodl, že by přeci jen bylo lepší, kdybych seděl v závodním autě.

Musím se zeptat na ten moment, kdy bylo jisté, že pojedete jako navigátor ostrého závodního vozu. Musela být příprava? Protože obecně Dakar je něco extra těžkého, natož ve věku 66. let.

J. K.: Mně to trošičku nejde, protože posilovny a podobné věci mě nebaví a trochu už mě to unavuje. Já žiju na Šumavě v takové malé vesničce, takže by to pro mě znamenalo spoustu dojíždění. Vyřešil jsem to tak, že dělám to, co posledních 20 let, což je dřevorubectví. Tím si nějak snažím udržet kondici.

Dá se říct, že život na Šumavě je taková skvělá příprava na Dakar?

J. K.: Dá se to tak říct, mlátit pajcrem a sekyrou do kmenů na polomu je často i namáhavější než Dakar. Ale faktem je, že to zase není tak zábavné.

autor: jař
Spustit audio