Klymčiw závodil na Dakaru v kluzišti mezi kroupami

6. leden 2017

Ondřej Klymčiw je na Rallye Dakar nejrychlejší z českých motorkářů. Přestože má ještě stále v hlavě svůj loňský těžký dakarský pád, při kterém si vážně poranil kyčel i pánev. Tentokrát spadl z motorky, věřte nebo ne, na ledu. Jak se to stalo, řekl našemu dakarskému reportérovi Jan Říhovi.

Kroupy, déšť, extrémně silný vítr. Motorka normálně jede 170 km/h, proti větru jela asi stovkou. Byly napadané asi tři nebo čtyři centimetry krup. Ty roztály a slily se v ledovou plochu. Asi ve stokilometrové rychlosti jsem z motorky ošklivě „vystoupil“. Praštil jsem se do hlavy. Asi po dvou vteřinách už jsem zase věděl, kde jsem, tak jsem skočil na motorku, ale měl jsem strašně zmrzlé ruce. To je Dakar. Musí se bojovat, i když v tu chvíli člověk ví, že je to naprostý nesmysl, že jsou to podmínky naprosto neslučující se se závoděním a s bezpečností.

Koho by to napadlo, určitě jste sledoval Dakar ještě v Africe, to byla pouštní rallye a vy teď bojujete s kroupami a se sněhem.

Zajímavé je, že nás ráno na začátku nahnali do takového kamenitého extrému, kde bylo opravdu obrovské horko. Pozdě odpoledne už jsme projížděli tam, kde je kolem pěti stupňů a padají kroupy. Je to opravdu extrém.

Čtvrtá etapa už byla částečně na území Argentiny a i Bolívie. Byla náročná na navigaci.

Bylo to poměrně zajímavé. Já jsem si před tímto Dakarem dal předsevzetí, že nebudu navigovat, protože oba ty předešlé Dakary jsem navigoval a tím jsem dost ztrácel, tak letos jedu po stopách. A opravdu se něco změnilo. Tratě jsou těžké a navigačně velmi zajímavé. Takže od zítra začínám navigovat a budu dávat na svůj instinkt, protože i dnes jsem na začátku hodně bloudil. Samozřejmě i na té bolivijské straně pro mě nebylo příjemných 60 kilometrů v řečišti, kde přišly vzpomínky na pád z minulého roku. Ale když mě začali dojíždět soupeři, musel jsem na to rychle zapomenout a vzít za plyn. Protože ty, co jsem předjel na rovinkách, jsem nechtěl pustit před sebe.

autor: jař
Spustit audio