Připomínky Novy k principům TPP jsou tajné

14. prosinec 2007

Televize Nova Českému telekomunikačnímu úřadu průběžně posílala obsáhlé připomínky k chystané podobě jízdního řádu digitalizace. Nejsledovanější stanice v zemi je označila za důvěrné obchodní tajemství, jehož porušení je protizákonné.

Nova některé z výhrad odhalila na setkání s novináři koncem listopadu (informovali jsme o tom zde). Její připomínky jsou ale podle informací ČRo Digital mnohem obsáhlejší. Podle důvěryhodného zdroje má jen dopis z poloviny listopadu 11 stran. A není jediný, Nova reagovala na vývoj technického plánu průběžně.

O čem přesně se ale Nova tak podrobně rozepsala, to nikdo nesmí prozradit, pokud nechce riskovat žalobu pro nekalou soutěž. Televize totiž do dopisů vsunula právní pojistku, aby její připomínky nemohla studovat nepovolaná veřejnost. Obsah dokumentů označila v souladu s obchodním zákoníkem za obchodní tajemství. Se zveřejněním jakýchkoliv informací z dopisů proto musí nejdříve souhlasit společnost CET 21 coby provozovatel Novy.

Technický plán přechodu by měl být podle dřívějších informací hotový ještě před vánočními svátky.

Co je obchodní tajemství?

Pro jeho definici jsou klíčové čtyři paragrafy obchodního zákoníku. "Obchodní tajemství tvoří veškeré skutečnosti obchodní, výrobní či technické povahy související s podnikem, které mají skutečnou nebo alespoň potenciální materiální či nemateriální hodnotu, nejsou v příslušných obchodních kruzích běžně dostupné, mají být podle vůle podnikatele utajeny a podnikatel odpovídajícím způsobem jejich utajení zajišťuje," stojí v § 17 zák. č. 513/1991 Sb. v platném znění. "Podnikatel provozující podnik, na který se obchodní tajemství vztahuje, má výlučné právo tímto tajemstvím nakládat, zejména udělit svolení k jeho užití a stanovit podmínky takového užití," doplňuje § 18. Následující paragraf určuje, že právo k obchodnímu tajemství trvá, pokud trvají výše zmíněné skutečnosti, a § 20 přiznává podnikateli při porušení práva stejnou ochranu jako při nekalé soutěži.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio