Bavorský regulátor zhodnotil důležité změny v tamních DAB+ multiplexech

31. červenec 2017

Úspěch digitálního rozhlasu považuje bavorský regulátor za důležitý pro možnou budoucí migraci obyvatel z analogového na digitální vysílání.

Bavorský regulátor BLM zhodnotil na svém blogu důležité změny, které proběhly v uplynulých týdnech v tamních DAB+ multiplexech a informoval o chystaných novinkách, jež budou následovat. V multiplexech pro Dolní, Střední a Horní Franky se postupně objevily stanice Radio 8, Radio Galaxy, Radio Charivari, Radio Gong a Radio Primaton, vysílač Ochsenkopf obohatily programy Radio Eins, Radio Plassenburg a Radio Mainwelle.

V dohledné době se mohou majitelé DAB+ přijímačů těšit na Radio Primavera, Radio Galaxy Aschaffenburg, Radio Bamberg, Radio Galaxy Oberfranken, Radio Euroherz a extra radio. V rámci DAB+ sítě pro Horní Franky (Oberfranken) by měla být stanice Euroherz dostupná od srpna po dobu 24 hodin denně. Kromě regionálních sítí pro Bavorsko jsou nyní v této spolkové zemi dostupné stanice Kultradio, Rock Antenne a Absolut Hot i na kanálu 12D. Antenne Bayern pak zlepšila pokrytí přechodem do celozemského multiplexu BR Bayern, který má oproti síti Bayern lepší pokrytí z více vysílačů. Do DAB v Bavorsku míří i egoFM.

Bavorský regulátor nevylučuje, že pokud by byl přechod na digitální rozhlas v Bavorsku úspěšný a počet digitálních přijímačů v domácnostech rostl, mohla by být zahájena migrace posluchačů z pásma VKV a postupně by docházelo k opuštění analogového vysílání. Bavorsko je z pohledu zavádění DAB+ rádia, z čehož mohou těžit i čeští majitelé digitálních rádií v příhraničí. Ostatní spolkové země v Německu ale tak daleko se zaváděním DAB+ rozhlasu nejsou. Vytyčení společného postupu ostatních zemí je předpokladem pro úspěšnou migraci z VKV na digitální rozhlas u našich západních sousedů.

autor: lukpo
Spustit audio