Vysílač Ungerberg promluví do pokrytí DAB signálem multiplexu MDR v Čechách

5. říjen 2016

„Nasimuloval jsem si mapky a je to opravdu dost zásadní přesah,“ uvedl pro web Digitální rádio jeden z jeho čtenářů, který se o problematiku dlouhodobě zajímá.

Chystaný vysílač Naustadt/Unger, který bude v Sasku šířit na kanálu 9A signál veřejnoprávního multiplexu MDR, výrazně promluví do pokrytí touto digitální sítí na území Čech. Web Digitální rádio na tuto skutečnost upozornil IT technik a anténář Jakub Melín, který se problematikou dálkového příjmu všech druhů signálů zabývá. Spuštění vysílače Neustadt s výkonem 10 kW by mělo proběhnout ještě do konce letošního roku.

„Nasimuloval jsem si mapky a je to opravdu dost zásadní přesah, pokud by to spustili ve zkoordinované podobě, tedy bez potlačení směrem do ČR a s 10 kW ERP. Třeba pokrytí Prahy je velmi dobré (výrazně silnější signál než z Loebau), stejně tak velké části středních Čech,“ napsal Melín. Technik dále uvedl, že obdržel přímo z MDR následující odpověď: „Bohužel nemůžeme dát v tuto chvíli přesné datum, kdy bude vysílač spuštěn. Předběžný plán je prosinec 2016. Realizací v jednotlivých oblastech mohou změnit nepředvídatelné podmínky, například počasí.

autor: lukpo
Spustit audio