Česká televize dokončuje přechod na vysoké rozlišení za běhu

3. listopad 2016

Podle informací webu Digitální rádio plánuje veřejnoprávní médium na konci tohoto měsíce spustit novou podobu relace věnované předpovědi počasí.

Česká televize v uplynulých dnech spustila vysílání zbývajících programů ve vysokém rozlišení (HDTV), tedy kanálů ČT 24, ČT :D a ČT art. Distribuce je z tohoto pohledu již vyřešena, ne všechna studia jsou ale pro plné vysílání v HD připravena. Bystří diváci si toho mohli všimnout například u kanálu ČT 24. Pořady ze Studia 9 (například formát Studio ČT24) jsou stále vysílány v původním rozlišení a do HD kvality jsou přepočítávány.

Veřejnoprávní médium pochopitelně na změnách pracuje, ale vše probíhá za provozu. Studio 9 čeká například výměna zvukového stolu. Přechod tohoto prostoru do vysokého rozlišení je naplánován do konce příštího roku. V HD kvalitě jsou na ČT 24 vysílány například pořady ze Studia 6. Kromě stejnojmenného ranního bloku jde mimo jiné o Interview ČT 24, 90‘ nebo víkendové zprávy ve 22 hodin předcházející pořadu Newsroom ČT 24. Ten je vzhledem ke Studiu 9 dostupný prozatím v přepočteném HD.

Podle informací webu Digitální rádio plánuje Česká televize na konci tohoto měsíce spustit novou podobu relace věnované předpovědi počasí, která využije grafiku ve vysokém rozlišení a nainstalované technologie společnosti MeteoGroup. Ve standardním rozlišení je v tuto chvíli na Kavčích horách i Studio 3, které slouží pro vysílání pořadů dětského kanálu ČT :D. S jeho přechodem do HD rozlišení se počítá předběžně v létě příštího roku. Diváci pochopitelně nemohou ani po startu zbývajících programů České televize ve vysokém rozlišení očekávat 100 % obsahu v HD. Samotnou kapitolou jsou například archivní pořady.

autor: lukpo
Spustit audio