Olympiáda Rio 2016 v České republice? Bez Ultra HD i aplikace pro chytré televize

5. srpen 2016

Ve formátu 4K bude možné sledovat vybrané části olympiády na sousedním Slovensku.

Čeští diváci, kteří se těšili na to, že spolu se zahájením olympiády v Riu budou naservírovány některé technické novinky, budou bohužel zklamání. Největší sportovní událost letošního roku bohužel nebude možné sledovat ve formátu Ultra HD (čtyřikrát vyšším rozlišení než Full HD) a k dispozici nebude dokonce ani hybridní aplikace České televize pro televizory a přijímače s podporou standardu HbbTV připojené k internetu. Místní divák se tak dočká „televizní klasiky“ buďto v podobě standardního, případně vysokého rozlišení. Speciální streamy budou k dispozici pouze na internetu.

Ve formátu Ultra HD bude možné sledovat vybrané části olympiády na sousedním Slovensku, kde speciální kanál k tomu určený spustil v rámci DVB-T2 experimentu Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). V rozhovoru pro Živé.sk tuto problematiku popisuje technický ředitel RTVS Andrej Doležal. Signál bude zachytitelný pro všechny, kteří jsou schopni přijmout a zpracovat signál ve formátu Ultra HD/4K a mají možnost zachytit 6. kanál ve III. pásmu. Částečný zásah signálem na území Moravy není vyloučen. České Radiokomunikace se změnou obsahu testovacího multiplexu DVB-T2 v Praze nepočítají. Součástí experimentu je proto nadále FunBox 4K a čtyři obrazově odlišné verze kanálu ČT Sport.

Diváci u nás se bohužel tentokrát, jak již bylo řečeno, nedočkají ani speciální hybridní aplikace, na níž byli zvyklí například v souvislosti s uplynulými MS v hokeji nebo fotbalovým Eurem. České televizi se nepodařilo po obtížných jednáních domluvit podmínky, za něž by bylo možné video obsah do aplikace vložit. Vzhledem k tomu, že aplikace OH 2016 měla výrazně stát právě na videu, rozhodlo se jí nakonec veřejnoprávní médium vůbec nespustit. Na vině ovšem není Česká televize, nýbrž vlastník vysílacích práv a jeho neústupná politika. Naopak obsáhlý servis včetně speciální sekce v HbbTV bude mít německá ZDF, která disponuje s výrazně vyšším rozpočtem. Kompletní informace jsou k dispozici na jejím webu.

autor: lukpo
Spustit audio