Do školy jsme chodili tak, jak to tehdy bylo moderní, čili v dřevákách

10. srpen 2019

„Narodil jsem se v roce 1927 v Prostředních Svincích,“ začíná své vyprávění Václav Perník. „To byla velikánská obec, měla celých 23 čísel, víte co to je?“ pokládá vzápětí řečnickou otázku a potutelně se usmívá.

Když mu byly dva roky, rodina se přestěhovala do Horních Svinců, které leží o 400 metrů vedle. „Bylo to v zimě, kdy v nedalekých Litvínovicích zrovna jako na potvoru naměřili rekordní mráz přes mínus 42 stupňů. Maminka pak říkala, že než jsme s vozem taženým koňmi ujeli těch 400 metrů, tak nám v konvici zamrzlo kafe. Takže jsme si do nového domu přivezli ledovou kávu,“ dodává a znovu se směje.

 „Do Prostředních Svinců jsem se potom vracel, protože tam byla škola. Byla to jednotřídka. Všichni, od prvňáků po páťáky, jsme se učili v jedné třídě,“ vysvětluje.

„A chodili jsme tam tak, jak to tenkrát bylo moderní, čili v dřevákách. Tedy říkalo se jim všelijak, třeba minšáky nebo dřevěnky,“ uvádí dávno zapomenutá slova a posluchači se hned vybaví obrázky Josefa Lady, na kterých děti klopýtají do školy ve vyřezávaných botách.  

Vzpomínky Václava Perníka na to, jak vypadal život na jihu Čech před válkou i za války, si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související