Ivan Hoffman: Britové ukázali, že mají kuráž! Jsem příjemně překvapený

27. červen 2016

Výsledky brexitu způsobily šok v celé Evropě. Komentátor to sice taky nečekal, ale jako euroskeptik před rozhodnutím ostrovanů smeká.

„Byl jsem opravdu příjemně překvapen. Nepočítal jsem s tím, že se Britové až tak osmělí,“ říká Ivan Hoffman. Udělali krok do neznáma. „Chce to kuráž a být pevný v kramflecích.“ Brexit ale také prý ukázal, že EU ≠ Evropa. Ani že to není moderní obětní oltář. Naopak. Všem svým členům má přinášet zisky.


Není důležité naplňovat vůli většiny. Ale hledat moudré řešení pro menšiny. Politici prostě musí jít vstříc voličům, které vyměnit nejde. Politiky ano.

Bruselské elity musejí o krok zpět

„Tato instituce se tak vzdálila lidem, že se teď všichni ptají, jestli ještě nějaký užitek vůbec může přinášet, jestli ještě jde zachránit.“ Podle Hoffmana dnes politici konečně hovoří rozumně, když chtějí EU reformovat.

„Je to mírový projekt. Velká myšlenka, která v současné podobě nemá budoucnost, ale má velmi dobrou minulost, ke které se vrátit jde. Teď je ale otázka, jestli se namyšlené, sebestředné elity ještě dokážou alespoň o krok vrátit. Naděje existuje.“

Opakování brexitu? Nesmysl

Už teď se ozývají hlasy, které chtějí referendum opakovat. Taky Skotsko chce v EU zůstat. „Pokud by se brexit opakoval, nedopadne jinak,“ myslí si Hoffman. Británie prý už nebude nikdy stejná, lidé jsou názorově rozděleni. A že by Skotové Velkou Británii opustili, taky nevěří.

Británie teď musí dostat čas. Na změnu vyjednavačů i uklidnění finančních trhů. „Svět si uvědomí, že se Evropa nezboří.“ S velkou pravděpodobností se toho po vystoupení prý až tak moc nezmění. Asi jako po rozpadu Československa. „Mění se režimy, mění se politici, ale my tady budeme furt.“

Brexit - výsledky hlasování v regionech

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.