Ivan Hoffman: I kdyby přijeli Putinovi básníci na bicyklech, vzbuzovali by stejné emoce jako Noční vlci

27. duben 2015

Zábava? Provokace? Motorkáři z ruského klubu Noční vlci budí svým hromadným přejezdem z Ruska do Německa rozporuplné emoce.

Cílem Nočních vlků je údajně uctění památky padlých rudoarmějců ve 2. světové válce. Problém je, že jsou spojeni s ruským režimem, tedy s Vladimirem Putinem.

„Mám pocit, že úplně stejně by lidé vnímali jisté bezpečnostní riziko, kdyby tady přijeli jeho básníci na bicyklech,“ říká komentátor Ivan Hoffman. „Nedíval bych se na to černobíle a jako na projev agrese. Ale jako na motorkáře a vše, co s tím souvisí.“

Deviace, nebo vlastenectví?

Ivan Hoffman prý nikdy motorkářem nebyl, ale vnímá je jako lidi svobodomyslné, hazardéry a někdy se s nimi spojuje i násilí. To jsou třeba američtí Hells Angels.

„Dnešní rozjitřená doba přispěla k tomu, že se díváme na to, co je ve skutečnosti deviací, jako na vlastenectví. Pod drsným zevnějškem těchto motorkářů je často taky drsná nátura. A to rozhodně není třeba obdivovat.“

Je špatně, když se hrdinové stanou z lidí, kteří házejí zápalné lahve na policisty. Třeba na Majdanu, na Krymu nebo na Ukrajině. Svět jim tleská a říká, jak bojují za demokracii. „Ale když některým odpouštíme to, co za normálních okolností kritizujeme, tak je to svědectví doby, se kterou se děje něco špatného.“


Noční vlci tvrdí, že chtějí projet Běloruskem, Polskem, Českou republikou, Slovenskem, Rakouskem a nakonec Německem. Polsko oznámilo, že je na své území nevpustí jako skupinu. A jen za určitých podmínek je nechá projet Německo.

Beránci v rouše vlčím

Je samozřejmě taky otázkou, kolik z nich je agentů FSB. Je známé, že mezi Nočními vlky jsou bývalí vojáci a příslušníci speciálních vojenských jednotek. Podle komentátora uvidíme, co se z nich vyklube.

Zatím opravdu jen položili květiny v Katyni poblíž Smolenska, kde Stalin nechal v roce 1940 zavraždit polské důstojníky. Uctili taky památku padlých sovětských vojáků. Vše se obešlo bez násilností.

Hysterie, nebo fiasko?


Polská televize TVP dnes odpoledne oznámila, že celníci nedovolili vstup do země zhruba deseti motorkářům. Někteří prý neměli víza, další zatajili příslušnost ke klubu Noční vlci.

„V tuto chvíli jedou jednotlivě, a pokud má každý z nich dálniční známku a vízum, tak jim vlastně ani nic zakázat nejde,“ myslí si Hoffman. Pokud jsme totiž otevřenou společností, sneseme průjezd amerických vojáků i Nočních vlků.

„To ale vůbec neznamená, že musíme souhlasit s jejich ideologií. Pokud budou dělat nějaké násilnosti, tak je tady od toho policie, aby zakročila,“ dodává.

Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov. Motorkáři odstartovali v Moskvě letní sezónu

Jak komentuje zemětřesení v Nepálu? A jak „spor“ Ferdinand Peroutka vs. prezident Miloš Zeman? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , Miroslav Dittrich
Spustit audio