Ivan Kraus: Střelbám jako v Uherském Brodě nezabrání ani psychotesty

26. únor 2015

Při úterní uherskobrodské tragédii vnikl muž do restaurace a postřílel osm lidí. Podle Krause se jedná o velký šok nejen pro město, ale i pro celou Českou republiku. Jaké si z toho máme vzít ponaučení?

Z důvodu úterní střelby se do popředí dere nápad, že by lidé se zbraní měli projít lékařskou a psychickou prověrkou. „Ale ani toto není stoprocentní. Je to jako v autoškole. I tam například uděláte psychotesty, ale pak se jednou za rok opijete a všechno je jinak,“ namítá Ivan Kraus.

Podle Krause žijeme dnes v hektické a chaotické době. „Když jsem byl mladší, tak byl svět v jiném stavu. Ale od prvních únosů letadel se cosi ve společnosti zhroutilo,“ říká.

Časem se v dějinách vyvinulo i mnoho skupin vraždících kvůli politickému přesvědčení. Situace v Uherském Brodě k nim ale nepatří. „Toto je nešťastný případ, kterých hodně vidíme v Americe. Kolikrát už jsme viděli obrovské tragédie v amerických školách?“

Čtěte také

Společnost si musí všímat signálů

Před společností podle Krause nyní stojí velký úkol: udělat něco, aby se podobné situace neopakovaly. „Teprve se ukáže, co bylo důvodem. Slyšel jsem o dlouhodobé nezaměstnanosti, pocitu křivdy a pocitu šikany,“ říká Kraus. „České sociální služby by měly dávat pozor na lidi, kteří si dlouhodobě stěžují a vykřikují.“

Francie se probudila

Kraus strávil v letošním roce měsíc ve Francii. Je rád, že se tam lidé po pařížském masakru v magazínu Charlie Hebdo probrali a dali najevo názor aspoň několika velkými demonstracemi. Sám k tématu ale prý může říct jen jedno: „Nejsem fanouškem nějakých kresbiček, ale vždy mi jde o svobodu projevu.“

„Jakmile se přestaneme posmívat nad bigotností všech náboženství, bude problém. V lese také nemáme jen jeleny a veverky. Máme tam i sršně a dravce. A ty jsou potřeba pro přirozenou balanc,“ dodává Ivan Kraus.

Jaký je největší bestseller poslední doby? Jak řešit přistěhovalectví v Británii a Francii? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , Ivan Kraus , jra
Spustit audio