Jiří Hlaváč: Rok 2014 nebyla žádná mollová melodie

1. leden 2015

Starý rok je u konce, přichází další. Tentokrát končící číslicí 15. Jaký bude a jaký byl rok minulý pro Jiřího Hlaváče?

Je tu rok 2015. V jaké tónině se bude nést Hlaváčovo ohlédnutí za rokem uplynulým? „Určitě nepůjdu do melancholického a sentimentálního mollu, naopak během roku se objevilo spoustu krásných a zajímavých okamžiků,“ říká klarinetista.

Během roku se událo hodně kulturních akcí. Některé obzvláště podařené. „Vzpomínám například na krásně výročí Miroslava Hanzelky. Připomněli jsme si, že nejsme na světě sami,“ připomíná Hlaváč.

Čtěte také

„Pro mě osobně byl ten čtrnáctý rok standardně vyváženým rokem. Nezaznamenal jsem nic, co by bylo až na hraně snášenlivosti,“ říká.

Bratři Ebenové loni vydali album Čas holin. Název upomíná na svět, který zhrubl. Nemá i Hlaváč pocit vzít do marasmu holínky. „Nechci dělat něco, jenom proto, že teď se to tak dělá. Každý z nás je individuál v rovině duchovní i společenské. Holínky stejně ani nemám doma,“ říká.

Slušnost vpřed

„Umím čelit i vulgaritám a nesrovnalostem, tak že se tak chovat nechci. Když do mě někdo kopne a neomluví se, řeknu klidně: pardon, zavadili jsme o sebe. Třeba si z toho něco vezme,“ myslí si Hlaváč.

„Když někoho potkám, jsem navyklý pozdravit, poděkovat a rozloučit se. Nic nehodlám měnit ani v tomto roce,“ říká profesor.

V čem vůbec Hlaváč čerpá energii a povzbuzení? „Ráno, když se probudím, tak si vzpomenu na babičku, která si na lžičku dala trošku slivovice. Nepila to ale polykala, takže to byl lék,“ říká s úsměvem.

Co všechno se líbilo Hlaváčovi na loňském roce? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , rota
Spustit audio