Podle Jana Petránka by neměl cenu za mír a svobodu myšlení získat špion ani politik

10. říjen 2013

Ve čtvrtek jsme přivítali velmi oblíbeného komentátora Českého rozhlasu Jana Petránka.

Nobelova cena za mír

Zítra budeme znát nositele Nobelovy ceny za mír. Mezi letošními kandidáty je např. šestnáctiletá Pákistánka, běloruský disident, sir Nicholas Winton a dokonce ruský prezident Vladimír Putin. Co si o tom myslí publicista Jan Petránek? „Nerad přisuzuji Nobelovy ceny politikům, to se neosvědčilo. Příkladem je např. americký prezident Barack Obama, který cenu míru obdržel jako tzv. fóršus. Putin si myslím nemá šanci. Spíše bych tipoval Malalu Yousafzai, která byla vážně zraněna a přesto se vyjadřuje stále perfektně.“ Zajímavé např. je, že laureátem souběžně udílené Sacharovovy ceny za svobodu myšlení je Edward Snowden, bývalý systémový administrátor pracující pro americkou Národní bezpečnostní agenturu, který se momentálně ukrývá v Rusku: “Proti tomu je ovšem velký odpor. Také si nemyslím, že by měl získat podobnou cenu někdo, kdo je v podstatě špion. Rozhodně ne hned.“

Blízký východ

Před čtyřiceti lety vypukla tzv. Jomkipurská válka na Blízkém východě. Před dvaceti lety v Moskvě vyvrcholil vnitrostranický konflikt, který hrozil přerůst v občanskou válku. V Sýrii už přes dva roky umírají civilisté. V jaké fázi se tedy nachází mírový proces v této konflikty zmítané oblasti? „Dnes, v půl čtvrté ráno, byl dvěma ozbrojenci unesen libyjský ministerský předseda, a to přímo z hotelu. Jako politik usiloval o to, aby konečně ustaly rozbroje v samotné Libyi.“ Shodou okolností 10. října, před třemi lety, byl ještě na výsluní libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který tehdy předsedal celoafrickému shromáždění a přislíbil 90 miliard dolarů na rozvoj Afrického kontinentu. V ten okamžik si podle komentátora J. Petránka v podstatě podepsal rozsudek smrti. Jak to dopadl bohužel všichni víme.

Redaktorem Čs. rozhlasu byl Jan Petránek už v letech 1951 - 1968, specializovaný na mezinárodní vztahy, kosmonautiku a strategii. Zahraniční korespondent v Indii, Pákistánu, SSSR, Vietnamu a Číně. Pro účast na vysílání Čs. rozhlasu proti sovětské okupaci v srpnu 1968 byl zbaven jakékoliv možnosti pracovat jako novinář. Pracoval plných 18 let jako topič v továrně MITAS v Praze až do listopadu 1989.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Petránek
Spustit audio