UNESCO pohrozilo Praze odebráním ze seznamu. Kvůli developerským záměrům

23. srpen 2017

V roce 2009 už podobně ze seznamu vyřadili údolí Labe v Drážďaněch. Výtky mají i k jiným památkám.

Součástí seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO je i podseznam památek v ohrožení. Ať už válečnými konflikty, přírodními katastrofami nebo jenom developerskými záměry. Organizace taky uděluje výstrahy. Jednu dostala i Praha.

Řeší se Praha, Krumlov a Vídeň

„Nejde vlastně o hrozbu, ale o varování, že bychom měli lépe pečovat o své kulturní dědictví. Tam, kde se to nedodrží, může dojít i k vyškrtnutí ze seznamu. Trvá to roky,“ vysvětluje Milena Blažková, autorka projektu Poznej světové dědictví UNESCO.

Co organizaci vadí? „Myslím, že jde hlavně o developerské záměry s výškovými budovami,“ odhaduje Blažková. „Věc je v řešení.“ Kromě Prahy dostaly výtku taky Český Krumlov nebo třeba Vídeň, kde komisi vadí masivní výstavba.

Dvě už vyškrtnuté památky

Za celou dobu existence Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví (tj. od roku 1972) byla vyškrtnuta jen dvě místa: rezervace vzácného přímorožce arabského v Ománu (kvůli těžbě nafty na místě rezervace) a údolí Labe v Drážďanech (kvůli výstavbě mostu).

Logo

„Obyvatelé Drážďan rozhodovali o stavbě mostu v referendu. A většina se vyjádřila pro podporu dopravy. Myslím si, že ani příliš neruší.“ Město si dodnes ani není jisto, jestli mu vyškrtnutí ze seznamu přineslo úbytek turistů.

Budeme mít nový zápis?

Česko má na seznamu zatím 12 památek. Posledním zápisem byla v roce 2003 třebíčská židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa. O zapsání další památky se teď Česko pokouší spolu s německým Saskem. Jde už o druhý pokus zápisu hornických památek v Krušných horách. Podívejte se na naše dosavadní památky tak, jak je prezentujeme cizincům.

autoři: zis , rota
Spustit audio