Jak poznat kvalitní med? Odpovídá včelař Jiří Přeslička

8. červenec 2015

V posledních letech od včelařů slýcháme, že mají velké ztráty včelstev a máme se připravit na nedostatek medu. Čím to je?

„Nejde jen o jeden důvod, je jich hned několik,“ říká včelař Jiří Přeslička. Hlavně za to můžou hned dvě mírné zimy, které tady byly a taky roztoč Varroa destructor. Správná zima má být hlavně chladná, a to po celou vegetační dobu.


Problematické jaro 2014
Včelaři odebrali téměř všechen med, ale pak už včely nic dalšího nenanosily. „Většina z nás tak přišla i o polovinu včelstva hned po jarní sezóně. Vývoj zimní generace pak taky nebyl nic moc. Ale včelaři prostě nebyli na takový vývoj sezóny připraveni.“

Včely přestanou plodovat a vegetují v zimním chumáči. Postupně pak spořádají své zimní zásoby. „Je to dobré i z pohledu boje s roztočem, který nežije na včelím plodu, ale mimo něj. Dá se pak snadněji léčit. V mírné zimě se léčba bohužel míjí účinkem,“ dodává.

Jak poznáte kvalitní med?

Těžko. „Na pohled nepoznáte nic a podle chuti a vůně taky ne. Říkám to proto, že třeba takový pohankový med doslova zapáchá až po vepříně. Přitom to je špičkový med, který pomáhá na cévní problémy,“ vysvětluje včelař Přeslička.

Při výběru máte prý dát hlavně na vlastní zkušenosti nebo na doporučení známých. Je taky dobré vědět, kde ty včely jsou a že třeba není poblíž úlů průmyslová aglomerace. Stejně tak pokud vybíráte v obchodních řetězcích: zjistěte si zkušenost spotřebitelů s konkrétním výrobkem.

Kolik letos zaplatíte?

Kvalitní včelí med můžete letos koupit za 120 až 150,- Kč. „Viděl jsem prodávat i přes 200 korun za litr a i za takovou cenu ho včelař prodá,“ říká. Ne ale teď, ale až na podzim a v zimě v době chřipek.

Čtěte také

Geneticky modifikovaná včela

Včelař ale bere svou práci vážně, snaží se svůj chov dále modelovat. Dokáže také takzvaně inseminovat včelí matky pro další zájemce.

„Takové vyšlechtěné včelí matky posíláme klidně poštou. Vloží se do plastové klícky i s medocukrovou komůrkou, a taky s několika včelami. Zatím to vždy došlo. Normálně to přistane ve schránce. Ta matka tam vydrží i týden, ale mám zkušenost, že je obvykle do druhého dne u příjemce.“

včela

Proč vlastně bodá?

Je to její obranný mechanismus, to asi všichni dobře víme. Ale to, že bodavost je jim dána geneticky, to se už běžně moc neví. Bát se prý vůbec nemusíte roji včel, který si hledá nové působiště.

„Bodají až ty, které vytvoří silnou kolonii. A zase to neplatí všeobecně. Ale včela vlastně jen brání své zásoby před vetřelcem,“ dodává. Problémy s bodavostí prý nemá ani ten, kdo si dokáže svou včelí matku vychovat.

Jak se stáčí med

Jak v praxi vypadá správná výchova včelí matky? Jak vypadá otrava včelstva postřiky z polí? A co dělal celé tři měsíce v JAR? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio