Noční proud od listopadu na Dvojce. Nabídne jiné písničky, než které se hrají ve dne, láká moderátor a encyklopedický maniak Miloš Skalka

14. říjen 2015

Jméno Miloše Skalky znají milovníci diskoték a legendárního pořadu Noční proud. Ten bude od listopadu slyšet na vlnách Dvojky a nabídne různé moderátory, žánry, hosty i hudební novinky. Je na co se těšit.

Miloš Skalka uvádí na Dvojce pořad Starý desky 'sou hezký. Od úterý 2. listopadu k němu přibude další: legendární Noční proud, který je dosud ke slyšení na stanici Regina. Noc co noc tak bude Dvojka vysílat písničky, které budou doprovázené zasvěceným komentářem.

Hudba z jiných sfér

„Ono to začíná krátce po půlnoci, takže vlastně v úterý 3. listopadu,“ upřesňuje dvojkovou premiéru Miloš Skalka. Noční proud si zakládá na tom, že hraje jiné písničky, než které jsou na stanici k poslechu ve dne.


Jsem takový ten šílenec, který miluje hudební encyklopedie. Jsem encyklopedický maniak. Jsem blázen, který si v nich čte vyloženě jako v detektivce. Což si myslím, že je svým způsobem diagnóza. Ale zaplaťpánbůh za ni.

„Kdyby byly tytéž, neměl by pořad právo na existenci,“ glosuje to Miloš Skalka, který je doslova chodící hudební encyklopedií. Kartotéku ani poznámky si prý nedělá.

Miloš Skalka vs. František Ringo Čech. Co se stane, když se ve studiu potkají dva showmani? Klikněte na video!

Kdy a kdo

Pondělní Noční proud budemoderovat Zdeněk Vrba. „Hraje hudbu, která se občas dotýká i moderní country.“ Úterním lodivodem bude Martin Hrdinka. „Jeho hudebním profilem je melodická diskotéková hudba." Ve středu bude vysílat Jindra Eliáš, legenda brněnských diskoték.

„Bude nabízet hudbu systému rockové oldies. Čtvrtek je můj den, já preferuji takový ten melodický poprock, ale také tam bude hitparáda nejprodávanějších hudebních nosičů.“ Pátkem provede posluchače Ilja Kučera ml., který preferuje jazzovější žánry.

„V sobotu Jitka Benešová, jejíž doménou je představování nových jmen.“ V neděli se u kormidla bude střídat Miloš Skalka s Martinem Hrdinkou. „Je to nezávazný diskotékový pořad, kde se víc hraje, než mluví." (Pozn. přiřazení moderátorů ke dnům se v audiozáznamu liší, textová podoba je správná.)

Přijdou i sovy

Dýdžejové Miloš Skalka a Martin Hrdinka

Noční proud nabídne taky hosty, i když Miloš Skalka předpovídá možné problémy spojené s tím, že budou zvát hosty v pokročilé noční době. „Naštěstí ti hosté jsou z 99 % hudebníci a jsou zvyklí v tomto čase vystupovat, nebo být na cestách. Ale zvát někoho na rozhovor o půlnoci mi přijde legrační.“

Zrozen v sametovém třesku

Miloš Skalka vzpomíná, že poprvé byla slyšet na rozhlasových vlnách znělka Nočního proudu 2. října 1989. „Bylo to chvilku před velkým třeskem. Tehdy ta doba už byla těhotná změnami, takže se konečně podařilo ten hudební pořad bez scénáře dostat do rozhlasového éteru.“

Jak vzpomíná na svého dlouholetého spolupracovníka Jakuba Jakoubka? Jaké byly diskotéky dřív a jaké jsou dnes? A co současná hudba? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Marie Retková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.