Zahraniční zpravodaj David Šťáhlavský: Ono to u nás není zas tak špatné

20. duben 2016

Působil v různých koutech světa. Zažil neveselé Rusko po teroristických útocích i pomoc kolegů v Číně. Díky svým zkušenostem má i jasno, proč Angela Merkelová řešila migrační krizi tak, jak ji řešila. Čeká nás podle něj válka, nebo už v ní dokonce jsme?

Denní chleba zahraničního zpravodaje je tvrdý. „Je potřeba být v obraze a vědět, co je důležité pro zpravodajství. Ne všechna témata se hodí,“ vysvětluje David Šťáhlavský. Mezinárodní novinářská komunita si ale prý navzájem pomáhá. V Číně tak měl kolem sebe pestré společenství.

Neveselé vzpomínky na Rusko

„Konkurence tam nehrozí.“ Kouzlo totiž není v tom, být první. Ale přinést něco exkluzivního. „To znamená pohled, který ještě nikdo nemá.“ To má ale i své stinné stránky. Třeba vzpomínky z Ruska nejsou veselé. Když došlo v Moskvě k teroristickým útokům, viděl jejich následky.

V té souvislosti přemýšlí, jestli emoce patří do novinářské práce: „Zpráva musí být objektivní. Pokud je to komentář, má člověk otevřít svůj šuplík emocí a dát je najevo. Protože i to je koření novinářské práce. Myslím, že by mi lidi nevěřili, kdybych ten šuplík zavřel a dělal, že se mě to netýká. Je nezbytné, aby člověk ukázal, že je taky člověkem.“

Jsme ve válce?

Cestování a poznávání světa považuje za důležitý zdroj zkušeností. „A ty jsou dobré. Člověk se na věci dívá z jiného pohledu.“ Jak říká, stačí vyjet za hranice a pak se člověk rád vrací domů. „A říká si: Vždyť ono to u nás není tak špatné.“

Logo

Tento náš svět podle něj nezvratně směřuje do toho digitálního. „Uvidíme, jestli se zorientujeme v množství dat, které se na nás každý den valí.“ Soudí, že po období klidu nás čeká bouřlivější doba. Ale uklidňuje: „I když se dnes zdá, že jsme ve válce, stále jsme uchráněni toho nejhoršího.“

Migrační krize a německý pocit viny

Kam až se zvrtne uprchlická krize, je otázkou. Stejně jako to, jestli do česko-německých vztahů nevrazí klín. Šťáhlavský má jisto aspoň v tom, proč Angela Merkelová jednala, jak jednala.

Angela Merkelová na summitu v Bruselu (june 2015)

„Zjevně se rozhdola pod dvěma vlivy: jednak kapitánů průmyslu, kteří bijí na poplach, protože Německo stárne. Druhá věc je historická odpovědnost a pocit viny, který v sobě Němci pěstují. Ten jim i Merkelové velel, že musí pomoct lidem, kteří se v tu dobu zdáli být v nouzi,“ vysvětluje.

Proč má rád Německo? Čím je Pobaltí atraktivní pro turisty? Co dnes pro lidi znamenají mobily? Čím se teď zabývá? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.