Pluto všechny překvapilo. Povrch je mladší a je tam zřejmě zmrzlá voda

21. červenec 2015
Jak to vidíte?

Před pár dny poslala sonda New Horizons na Zemi unikátní snímky. Lidstvo zatím jen zírá. Co konkrétně snímky prozrazují a na co ještě čekáme, jste se mohli dozvědět v pořadu Jak to vidíte?

Cesta sondy k Plutu trvala víc než devět let, ale to, co nám poslala, je opravdu velkým skokem pro lidstvo. „Dostala se totiž do míst, kde zatím žádná jiná sonda nebyla,“ říká Petr Scheirich z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

První výsledky ukazují jednu zásadní věc. Povrch Pluta je velice mladý. Maldší, než vědci očekávali. Tedy samozřejmě ve srovnání se stářím sluneční soustavy, které se odhaduje na 4,5 miliardy let. „Zdá se, že povrch Pluta vykazuje stáří pouze 100 milionů let,“ říká vědec.

Co se na povrchu děje?

Na trpasličí planetě tak podle všeho probíhá nějaká aktivita. Jsou tu dvě možnosti. Může jít o vliv vnitřního tepla, které vzniká rozpadem radioaktivních prvků. Ale ty by tam být vůbec neměly, tedy podle dosavadních předpokladů. Druhou variantou je, že povrch Pluta je tvořený vodním ledem.

„Možná, že tam je i trocha kapalné vody a ta, jak zamrzá, uvolňuje teplo. Tím se pak povrch přetváří,“ domnívá se Petr Scheirich. Každopádně to je velké překvapení. „To, co jsme si o Plutu doteď mysleli, je asi nějak jinak.“

Překvapení nebude jen jedno

Už teď je víc než jasné, že je mladší než třeba náš Měsíc. Nebo mu musela, třeba nějaká geologická aktivita, jeho krátery vymazat. Překvapením je ale i měsíc Pluta Charón.

„I ten je poměrně mladý. Je menší než Pluto a myslelo se, že je to mrtvé těleso. Ale je vidět, že není. Možná tam probíhá i nějaká další aktivita.“ Sonda ale udělala i chemickou analýzu povrchu a atmosféry Pluta. Na tyto výsledky si musíme ještě chvíli počkat.

Na celkově mladém povrchu Charonu se nacházejí kaňony hluboké pět až deset kilometrů

Z jaké vzdálenosti sonda Pluto vůbec analyzuje. Kam až má doletět? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.