Jak si nezkazit Vánoce, když partnerský vztah neklape? Praktické rady terapeutky

19. prosinec 2017

„Já nechci žádný dárek, já chci, aby maminka s tatínkem se přestali hádat.“ To je jeden z dětských vzkazů, který se dostal k terapeutce Ivaně Dlouhé. Jak připomíná, partnerská krize přichází se životem. Vánoce nevánoce. Jak si ale nezkazit Štědrý den?

„Vánoce by měly být svátky klidu, míru a pohody. Konečně se sejde celá rodina doma. Jenže my nejsme zvyklí být spolu tak dlouhou dobu. Takže najednou vám začne vadit kde co. Prostírání, jídlo, děti, které zlobí. A najednou máte spoustu záminek k tomu si věci vyříkat.“

Tak komentuje terapeutka Ivana Dlouhá skutečnost, proč o Vánocích může být doma napjatá atmosféra. Horší jsou ale situace, kdy už je atmosféra vypjatá dávno před tím a vy se jen bojíte, že dětem úplně zkazíte ježíška.

Co na to psychoterapeutka?

„Záleží na těch dvou. Pokud se domluví, tak by v žádném případě v té době neměli řešit žádné zásadní neshody. Pokud začnou řešit něco, co nejsou schopni sami zvládnout v běžném životě, tak na Vánoce to určitě nezvládnou,“ myslí si terapeutka.

Domluva předem podle jejích zkušeností funguje tak v 70 % případů. Měla by obsahovat tajné klíčové slovo (např. „prosím“), kterým je možné blížící se hádku zastavit. A taky pravidla (jako např. neesemeskovat před partnerem s někým jiným).

Nebuďte doma zavření

„Zkuste si taky sváteční dny naplánovat, abyste nemuseli být zavření spolu doma. Jít se někam podívat, projít. Těch akcí je spousta. Ať nemáte spoustu důvodu spolu řešit tyhle nepříjemné věci,“ radí Dlouhá.

A jak si poradit se situací, když partner nechce být s rodinou na Štědrý den, ale dítě to vyžaduje? „Záleží, jaký je důvod. Je tam jiný partner? Možná, že by bylo lepší, kdyby s vámi nebyl. To by se muselo rozebrat do hloubky, aby to nezkazilo celé Vánoce.“

Spustit audio