Nefandíte chemickým ústním vodám? Máme přírodní bylinné alternativy

10. červen 2016

Návod na přípravu hřebíčkové tinktury (na bolest zubů) nebo nálevu ze šalvěje (na otoky, afty a záněty).

Při akutní bolesti zubů vám bylinky zrovna nepomůžou. Jako účinnou první pomoc přesto lékárník Stanislav Havlíček doporučuje hřebíčkovou tinkturu. Působí přímo v místě bolesti a má silný antibakteriální účinek. Žvýkat hřebíček doporučuje i bylinkářka Mirka Paclová.

Recept na hřebíčkovou tinkturu od Jiřího Kuchaře. Klikněte na video!

Kdo trpí parodontózou a nechce používat průmyslové ústní vody, si může připravit nálev z dubové kůry. Na dásně má svíravý účinek. „Bylinky pomůžou při prořezávání zubů či zaníceném zubu moudrosti. A určitě bych doporučila lihové výtažky,“ doplňuje bylinkářka Mirka Paclová.

Šalvěj, tymián, mochna

Další „zubní“ rostlinou je šalvěj. Hodí se při bolestech, na otoky nebo afty. Silný nálev si připravíte snadno: „Jedna polévková lžíce na 150 ml vody.“ Ale pozor! Určitě ho nepoužívejte teplý, ale vlažný, nebo dokonce studený.

Mochna jarní

Jinou účinnou volbou může být tymián, který má protizánětlivý i antibakteriální účinek. Sama Mirka Paclová má prý ale skvělou zkušenost s mochnou. „Má dezinfekční i stahující účinek. Můžete si ji nasušit i do zásoby.“

Audiozáznamy pořadu Kouzelné bylinky najdete také v Archivu pořadů.

autoři: ide , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.