Historii Prahy? Tu nejlépe poznáte z lodi, tvrdí pražský převozník Zdeněk Bergman

18. prosinec 2014

Vltavu má nejraději v zimě, když je prázdná a v dřevěných lodích není příliš cestujících. O kom je řeč? O pražském převozníkovi Zdeňku Bergmanovi. „Prahu mám nejraději ukrytou pod sněhem, máte pocit fikce doby českého baroka,“ vysvětluje převozník pražský Zdeněk Bergman.

Jako ředitel Muzea Karlova mostu chodí každé ráno do práce a míjí sochy svatých, což je pro něj prý jako duchovní cvičení. Během adventního času ale mají v muzeu napilno. „Máme nové projekty spojené s přívozem Kazín, v muzeu výstavu betlémů a speciální programy pro školy. Ale těší mě to,“ podotýká.

Vadí mu, když cítí v české veřejnosti xenofobii vůči zahraničním turistům. „Turisté jsou často intelektuálové, kteří po třech dnech poznají Prahu daleko více než jakýkoliv Čech,“ upozorňuje. A právě pro zájemce o historii propojuje plavbu na lodi s návštěvou Karlova mostu. „Mám rád, když člověk z lodi odejde s tím, že se o Praze více dozvěděl,“ nastiňuje.

Těší ho také, že se podařilo obnovit nejstarší přívoz v Čechách. „Přívoz byl v místě, kde Berounka tekla podél Bechyňské cesty. Už v 10. století tam byl brod,“ vysvětluje s tím, že rodina, která dodnes žije v Černošicích, si od Zbraslavského kláštera koupila právo a od roku 1730 do roku 1913 přívoz provozovala.

Co obnáší profese převozníka? A jaká je historie přívozů? Nejenom na to odpovídal ve Večerním Hostu Radiožurnálu Zdeněk Bergman.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: prh
Spustit audio