Africké i Lví safari v ZOO Dvůr Králové si můžete projet i vlastním vozem

13. červenec 2016

Několik tisíc návštěvníků denně teď míří do ZOO Dvůr Králové nad Labem. Cílem prázdninových výletů se stávají nejen pavilony s exotickými zvířaty, ale také Lví safari a Safari Josefa Vágnera s volně se pohybujícími kopytníky. Mezi antilopy, zebry nebo africký domácí skot se návštěvníci dostanou i vlastními vozy. A když se budou pečlivě dívat, nepřehlédnou ani pštrosa. Zatímco jeho rodiče teď sedí na vejcích, on se prochází zeleným volným prostorem nebo odpočívá v trávě. My vás o tom přesvědčíme reportáží redaktorky Dany Voňkové.

Africké safari Josefa Vágnera v ZOO Dvůr Králové znovu žije letní sezónou. Ošetřovatelé sem přesunuli skupiny afrických kopytníků a také ptáky. Například pelikáni.

„I v letošním roce jsme byli v chovu těchto ptáků úspěšní, na začátku května jsme dokonce naplánovali návrat několika jedinců na Filipíny, kde v minulosti zcela vyhynuli," říká zoolog Michal Podhrázský a doplňuje, že vypuštění šestnácti pelikánů na vodní plochy v safari předcházela preventivní kontrola každého z nich.

V safari uvidíte také antilopy a zebry.

Čtěte také

„Před každou sezonou je vždy nezbytné provést „jarní" úklid v celém areálu safari, zkontrolovat oplocení a zabezpečit brány. Teprve poté začínáme navážet zvířata, letos dokonce poprvé plánujeme přemístit do safari také pštrosa z našeho chovu," říká zoolog Jiří Hrubý.

Do každodenního provozu bylo uvedeno rovněž Lví safari.

Pro cestu do Afrického i Lvího safari můžete využít Afrika trucky dvorské zoo a během jízdy se dozvědět něco nového o životě afrických zvířat od zkušených průvodců. Na oblíbené vyjížďky večerním safari se můžete vydat až do září.

Vypouštění zvířat do safari - pštros

Návštěvníci, kteří k projížďce zvolí vlastní automobil, letos vjíždí do areálu zahrady nově zrekonstruovanou africkou bránou. Ta byla doplněna rákosovou střechou a dřevěnými sloupy, a tak si návštěvník připadá, jako by vjížděl do skutečného afrického parku.

Zvířata v Safari

Nový vjezd do afrického safari není jedinou novinkou, kterou pro návštěvníky ZOO Dvůr Králové ke svým 70. narozeninám přichystala. Už na konci května se do zoo vrátili hroši a bylo otevřeno západoafrické městečko Tiebele. V létě se pak návštěvníci mohou těšit na tradiční africký festival.

Zoologická zahrada je pro vás během hlavní sezony otevřena každý den od 9 do 18 hodin. V červenci a srpnu můžete navíc využít možnost vyrazit na procházku do zoo i v pozdějších hodinách, pokladny jsou pro večerní procházky otevřeny od 18:30 do 21 hodin.

Safari v ZOO Dvůr Králové nad Labem
autoři: DV , Andrea Jiroušová
Spustit audio