Futuristické infocentrum vyrostlo v Hradci Králové. Jedno z nejmodernějších v Evropě

1. říjen 2015

Všechny informace o Hradci Králové na jednom místě a pomocí moderních technologií. Taková je myšlenka nového městského informačního centra - futuristické interiéry se veřejnosti otevírají ve čtvrtek 1. října 2015 v poledne.

Desítky plochých obrazovek, koule s vnitřní projekcí, nebo veliké dotykové monitory sloužící jako tablety - to jsou dominanty interiéru nového městského informačního centra v Hradci Králové.

Město ho otevírá v budově bývalé knihovny na Eliščině nábřeží.

Z nevyužívaného a opuštěného objektu vyrostlo moderní městské infocentrum, které bude lidem v přehledné a provázané formě poskytovat jednotné a kvalitní informace nejen z oblasti volného času, kultury nebo dopravy.

Město vznik infocentra financuje částkou zhruba ve výši 15 milionů korun, a to díky dotaci z Evropské unie.

Čtěte také

Lidé se mají v infocentru dozvědět vše o dění ve městě, ale doplňkově bude také poskytovat informační a orientační materiály, vstupenky a upomínkové předměty vztahující se k městu.

Budou zde kompletní informace týkající se MHD či jeho předprodejů a údaje k vnitrostátní dopravě.

Koupit si zde bude možné vstupenky na kulturní, společenské a sportovní akce ve městě, v Čechách, ale i v zahraničí.

Nové Městské informační centrum v Hradci Králové

Venkovní interaktivní panel by měl zprostředkovat pohodlnou cestou předání základních informací k příjemcům v kteroukoliv denní či noční dobu.

Prostory prošly nezbytnými stavebními úpravami, přičemž hlavní prostor tvaru písmene „V" je do maximální míry vyčištěn a dělen pouze nosnými pilíři.

Obě podlaží, přízemí včetně suterénu, jsou spojena nejen schodištěm, ale i výtahem za účelem bezbariérového přístupu. Hlavní prostory informačního centra jsou umístěny v přízemí a budou sloužit nejen veřejnosti, ale situované je sem i zázemí.

Suterénní část objektu bude sloužit prezentacím a výstavám, k dispozici tu je sociální zařízení pro veřejnost, včetně bezbariérového WC.

Součástí je i prostor pro místo přátelské rodině s přebalovacím pultem a sprchou. Samozřejmostí je pro ratolesti dětský koutek.

„Chceme infocentrum maximálně využít také ve vazbě na nové projekty, které v rámci rozvoje města připravujeme v oblasti dopravy, podpory podnikání a dalších," doplnil Karel Vít, vedoucí odboru strategického plánování a projektového řízení města Hradec Králové.

Nové Městské informační centrum v Hradci Králové

Autorem návrhu futuristických interiérů je architekt Jaromír Chmelík: "V úrovni ulice máme dvě hlavní křídla infocentra, která mohu fungovat samostatně. Jedno křídlo pro dopravu, druhé pro kulturu. Obě křídla mají ve svém průčelí velké interaktivní panely s pětimetrovou úhlopříčkou sloužící pro skupiny lidí".

Nad hlavou má návštěvník zavěšenu velkou kouli na kterou se promítá obraz.

"Je to speciální projekce na kruhovou plochu z vnitřní strany té kruhové plochy. Vidíte, že je hodně světla v infocentru a ta koule nejen že zprostředkovává informaci, ale je jakýmsi architektonickým těžištěm toho prostoru. Zároveň ona je vidět nejen z průčelí, ale ze všech bočních vstupů i ze spodní části centra", doplňuje Jaromír Chmelík.

A co přinášejí návštěvníkům interaktivní panely?

"Na interaktivních panelech máme kulturu, památky nebo cyklistiku. Ten panel má 1,2 metru úhlopříčku a je to speciální výrobek pro infocentrum tak, abychom dotykovým a hravým způsobem dokázali získat všechny informace. Zároveň má propojení na všechny městské weby a weby městských organizací", říká Jaromír Chmelík.

Součástí infocentra je také suterén, kde budou probíhat výstavy.

Spustit audio