Hrnčířská dílna se v Nové Pace změnila na školu. Když se ruka k ruce vine, tak se Brána otevře!

5. září 2017

Základní a mateřská škola Brána v Nové Pace vyrostla bez dotací, jen z darů a s pomocí přátel z Jednoty bratrské. Od 4. září je všechno pod jednou střechou, kterou navíc zdobí replika původního džbánu. Originál z roku 1906 uvidí školáci, ale i návštěvníci pod pochozím sklem ve třídě pro družinu, kde jsou přiznané i zbytky původní hrnčířské pece a zdiva.

Mateřská škola slouží ve zrekonstruované části od roku 2012, historie devíti tříd základní školy, kuchyně, jídelny a dalších prostor, které sídlí i v nové přístavbě, se začala psát v září 2017.

„Chtěli bychom všem poděkovat za dosavadní podporu celého díla Brány. Za finanční dary, praktickou pomoc, rady a modlitby. Tato vstřícnost a podpora Bránu otevřela," říká Bohdan Čančík, pastor Jednoty bratrské v Nové Pace.

Při otevření nové školy pro vás redaktorka Vladislava Wildová natočila reportáž, která zachycuje slavnostní atmosféru.

„Škola se nám moc líbí, krásné prostory, hodně světla. Budova působí otevřeným dojmem. Když vidíte ty světlovody, to je taková vychytávka. Ušetří energie a je to ekologické. Máme radost, že tady berou ohled i na historii místa. Zachovala se třeba hrnčířská pec, to je úžasná zkušenost, kdy můžeme zjišťovat, co naši dědové dělali, jakým způsobem se rozvíjela manufaktura. Máme z toho radost," doplňují se manželé Benešovi z Lužan, a pak skromně přiznávají, že také přiložili ruku k dílu.

Nový školní rok začal v nové Základní škole Brána v Heřmanově ulici v Nové Pace

A zřejmě ještě přiloží, protože na střešní terase by mimo jiné měla vyrůst zahrádka.

Čtěte také

Ze střechy školy se do okolí rozhlíží Kateřina Kukučková, maminka tří dětí: „Jsem nadšená! Tuto školu navštěvují všechny moje děti. Nejmladší je v mateřské škole, dcera nastoupila do první třídy a druhá dcera do čtvrté třídy. Nejvíc mě překvapilo, že se dílo podařilo. Nevěřila jsem tomu ani na konci školního roku, když nám řekli, že v září bude hotovo. Musím jim složit poklonu," přiznává maminka Kateřina. Kvituje, že škola má svou vlastní kuchyň a jídelnu a že se tam bude vařit zdravě.

Když se ruka k ruce vine, tak se Brána otevře

Martin Vlasák s manželkou se do Nové Paky přijeli podívat až z Rychnova nad Kněžnou. V uplynulých letech s rekonstrukcí pomáhali.

„Dali jsme dohromady partu mladých lidí a společně jsme tady pracovali. Máme vzpomínky na různé etapy, například, když se bouralo. Zastupujeme Sbor Jednoty bratrské, snažili jsme se dílo podporovat i finančně. Jsme tady moc rádi a pan Čančík i lidi kolem něj, jsou v krásném nasazení. Budeme se sem rádi vracet," usmívá se Martin.

Hudebna v nové základní škole Brána

Náklady na mateřskou školu Brána, která přijala předškoláky v roce 2012, byly čtyři miliony korun, na základní školu dvacet milionů korun.

Podle pastora Jednoty bratrské Bohdana Čančíka se další peníze podařilo ušetřit díky desítkám dobrovolníků nejen z Nové Paky, ale i z širokého okolí. Třeba právě z Rychnova nad Kněžnou.

autor: VaW
Spustit audio