Poprvé po 40 letech usednou děti znovu do školních lavic i v Úlibicích na Jičínsku

8. srpen 2017

Ve školách už začaly přípravy na další školní rok. Na svůj vůbec první se chystá i škola v Úlibicích na Jičínsku, jejíž příběh ve vysílání sledujeme už téměř rok. Po jarním zápisu to vypadalo, že do lavic zasednou jen dva žáci, necelý měsíc před první vyučovací hodinou je situace jen o málo lepší.

Krátce po zápisu se zdálo, že ředitelku Janu Vávrovou opustilo nadšení a síla - kvůli ministerským průtahům dostala škola potřebná razítka se zpožděním a většina rodičů v té době už umístila své děti jinam.

Jenže optimismus se rychle vrátil a Jana Vávrová věřila, že dětí bude víc. Jak to tedy vypadá necelý měsíc před začátkem školního roku? „Vypadá to, že budeme mít víc jak dva žáky. Možná i čtyři!"

Čtěte také

Z tónu hlasu je znát, že chuť všechno zvládnout a splnit si svůj sen ředitelku neopustila. A sama Jana Vávrová to vzápětí sama potvrdila: „Ten elán mám určitě zpátky. Každopádně si myslím, že se mám na co těšit. Výuka s takovým malým počtem žáků je něco úplně jiného. A vyloženě se na to těším."

V Úlibicích se semkli a za ředitelkou stojí

Školka a teď i škola vznikla za podpory obce - starosta například pomáhal při jednání s ministerstvem, zastupitelé jednomyslně odsouhlasili původně šedesátitisícový a teď po navýšení nakonec stotisícový příspěvek na energie a dalších padesát tisíc jako příspěvek na vybavení učeben.

Díky jedné nadšené učitelce se mohou Úlibice na Jičínsku po 40 letech pochlubit vlastní školkou

Tyhle peníze dá obec podle nezávislého starosty Michala Kováře navíc vydělat místním podnikatelům, například zdejšímu truhláři: „To je krédo celého našeho zastupitelstva, že pokud máme nějaké menší investiční záměry, tak se to snažíme zprostředkovat pomocí místních podnikatelů. A tím si vycházíme všichni takto vstříc. Samozřejmě u vyšších zakázek se musí dodržovat zákon a určitá pravidla výběrového řízení. Ale u menších, což je 10 nebo 20 tisíc korun, tak si myslím, že je správné, aby se podpořil místní podnikatel."

Ledacos si ale stejně musí ředitelka Jana Vávrová zařídit sama. Škole například hodlá věnovat vlastní pianino a bez velkých investic pořídila třeba tabuli: „To jsem měla tedy veliké štěstí, protože před těmi 40 lety tady škola byla. A samozřejmě že se i z roku 1974 tabule zachovala. Takže stačily jen šikovné ruce mého manžela, který tabuli vykytoval a zrenovoval, natřel, opravil a je jako nová."

Ředitelka nové školy v Úlibicích Jana Vávrová ví, že porodní bolesti ještě nekončí, ale rvát se s nimi chce s úsměvem.

Tenhle přístup starosta Michal Kovář ocenil: „My jako obec jsme určitě rádi, že to paní ředitelka Jana Vávrová nevzdala. A že i za toho takového nepříznivého stavu se pokouší rozjet tu základní školu. I když tam jsou čtyři žáci na ten začátek. Ale věřím, že v příští sezóně už se nám podaří společně naplnit ty kapacity tak, jak jsme si všichni představovali."

autor: lcz
Spustit audio