Kdo může bez vašeho souhlasu vstoupit na váš pozemek a zahájit tam například výkopové práce?

22. srpen 2016

Pokud se domníváte, že například bez povolení soudu nikdo, tak se pletete - a třeba vodohospodáři se poměrně často dostávají do konfliktů s lidmi, kteří si svá vlastnická práva hájí v rozporu se zákonem.

Až neuvěřitelné momenty zažívají někdy pracovníci Vodohospodářské a obchodní společnosti v Jičíně, kteří se starají o údržbu technologií. Společnost dodává vodu řadě obcí a měst v kraji a spravuje desítky kilometrů různých potrubí. Někdy je to docela dobrodružná záležitost.

Málokdo asi tuší, že existuje zákon číslo 274 o vodovodech a kanalizacích a že paragraf 7 mimo jiné uvádí, že vlastník vodovodu nebo kanalizace skutečně na cizí pozemky vstupovat i vjíždět může, v naléhavých případech dokonce bez předchozího upozornění.

Někteří majitelé pozemků si brání svůj majetek. Dokonce nám bylo vyhrožováno střelnou zbraní.Richard Smutný, ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín

To daleko větší množství lidí má bohužel mylné povědomí o tom, co je jejich - a že na jejich pozemku nemá lidově řečeno nikdo co dělat, říká ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Richard Smutný: „Někteří majitelé pozemků si brání svůj majetek. Dokonce nám bylo vyhrožováno střelnou zbraní. Samozřejmě, vlastnictví pozemku je nade vše, ale zase by si lidé měli uvědomit, že jestliže už tam jednou mají položené trubní vedení, tak bihužel musí strpět takovou jakousi újmu."

Čtěte také

Agresivita a výhrůžky fyzickým útokem přiměly nedávno pracovníky společnosti k přivolání policie a případ se nakonec dostal na stůl správnímu odboru Městského úřadu v Nové Pace.

Jeho vedoucí Marie Nádvorníková říká, že právě prostřednictvím policie se podobné věci dozvídají na přestupkové komisi nejčastěji, stejně jako v tomto případě: „V souvislosti s rekonstrukcí vodovodního řádu nebo nějakých vodovodních přípojek došlo ke konfliktům mezi zaměstnanci vodohospodářské společnosti a uživatelem pozemku, na kterém byly práce prováděny. Došlo tam k nějakému verbálnímu napadání, slovnímu napadání a vyhrožování. Bylo to řešeno jako přestupek."

Výměna potrubí v Ostrově na Karlovarsku

A nemusí jít jen o vodovodní potrubí, tajemník městského úřadu v Trutnově Jan Seidel se se stížnostmi nebo neochotou majitelů pozemků setkává relativně často, a udává nedávný případ. Ten se nakonec naštěstí obešel bez výhrůžek: „Skutečně se mi stal případ, kdy si stěžoval pán, že si byli zaměstnanci města fotit jeho pozemek. Přitom oni prováděli dokazování v probíhajícím řízení."

Bohužel to není ani tak, že by se situace zlepšovala. Podle Richarda Smutného z Vodohospodářské a obchodní společnosti je to přesně naopak: „Řekl bych, že v posledních dvou letech to bývá stále častěji. I když to jsou jednotky případů. V minulosti jsme s tím problémy neměli, ale prostě čas od času nastane nějaká komlikace s vlastníkem pozemku, který striktně chce dodržovat svá vlastnická práva a neohlíží se na potřeby dodávky pitné vody."

Takže až k vám na pozemek přijdou opravit vodovod, prosím, věty o sekeře zaseklé do zad pracovníků raději spolkněte. V právu totiž v té chvíli nebudete.

autor: lcz
Spustit audio