Ne, to není sci- fi! Léky vám vydá první speciální robot v našich nemocnicích!

20. květen 2015

Nemocniční lékárna hradecké Fakultní nemocnice se nově jmenuje U modrého robota. Pacienty tam totiž nyní obsluhuje výdejní automat za bezmála tři miliony korun. Vedení nemocnice jej představilo veřejnosti a byl u toho i reportér Václav Plecháček.

Nový robot je zjednodušeně řečeno velká prosklená skříň, podsvícená modrou barvou - proto ten název U modrého robota. Uvnitř může být až 16 tisíc kusů balení jednotlivých léků a to víc než tisícovky nejčastěji používaných druhů. Léky přitom vydává jakási robotická ruka, která dostává pokyn přes počítač.

Čtěte také

Výdej léků na recept by díky tomuto speciálnímu robotu měl být rychlejší a lékárnické služby by pro pacienty v nemocnici měly být dostupnější. Robotický výdejní systém léků je prvním svého druhu v českých nemocnicích.

„Hlavně očekáváme, že se ta expedice léků zrychlí. A díky tomu budeme mít víc času se pacientovi věnovat po té stránce odborné,“
říká lékárník Pavel Hasman.

Nemocniční lékárna hradecké Fakultní nemocnice se nově jmenuje U modrého robota. Pacienty tam totiž nyní obsluhuje výdejní automat.

Nový robot je schopný vydat 470 krabiček léků za hodinu, tedy jeden lék v průměru za osm vteřin. V robotu nejsou zdaleka uskladněné všechny dostupné léky. Kromě těch málo používaných v něm chybí například opiáty nebo vakcíny.

„Opiáty musí být uložené v trezoru, vakcíny zase v chladu, tedy v lednicích. Robot má samozřejmě svoje limity v tom, že nemůže uložit příliš velké nebo těžké léky a ty budeme mít uložené jako dřív, tedy klasickým způsobem“, doplňuje lékárník Hasman.

Pacient se novinky nemusí obávat!

Stejně jako dřív přijde do lékárny a předloží recept. Kontakt s robotem pak obstará lékárník. Například Radek Čměl: „Robot je náš pomocník, pro pacienty se vůbec nic nemění. Fungujeme klasicky, tedy expedujeme léky vlastně stále stejným způsobem. Jen recepty vypsané tady v areálu nemocnice mají tzv. QR kód, který načteme do počítače. Je to hrozně jednoduché.“

S novou lékárnou by se mělo ulevit hlavní nemocniční lékárně, kde se často tvořily fronty. Od 1. června také lékárna U Modrého robota převezme od hlavní lékárny nepřetržitou pohotovostní službu. I to bude pro pacienty pohodlnější, protože nová lékárna je v sousedství lékařské pohotovosti.

V dohledné době hradecká Fakultní nemocnice navíc představí ještě jednoho robota - na urologickém oddělení a ten bude přímo operovat, například různé nádory.

autor: PLE
Spustit audio