Registr vozidel v Novém Bydžově se pomalu, ale jistě, dostává do problémů

23. červen 2017

Důvodem je změna, pro občana jistě pozitivní, která od června lidem umožňuje vyřizovat související agendu na kterémkoli pracovišti v zemi. Jenže tohle v uvozovkách kamkoli může tropit neplechu. Některé úřady, včetně toho novobydžovského, vzali zájemci doslova útokem.

Vedoucí odboru dopravy Miroslav Vostruha dokumentoval nárůst například statistikou zpracovaných dovozů ze zemí Evropské unie. Do června jich v Novém Bydžově vyřizovali kolem 35 měsíčně, teď jich jen za 14 dní bylo 38. Podle tajemnice městského úřadu Marcely Česákové narostl objem víc než dvojnásobně, přesně o 115 procent.

V Novém Bydžově počítali s lidmi z Chlumce, na ty byli připraveni, říká Marcela Česáková: „Víme, že v minulosti právě od roku 2003 byla špatně nastavena spádovost jednotlivých obvodů ORP (obcí s rozšířenou působností) a občané Chlumecka jakmile mají příležitost, tak nám sem jezdí na úřad, místo do Hradce Králové."

Čtěte také

Jenže se stejnou intenzitou jezdí do Nového Bydžova třeba i obyvatelé Hradce Králové, kteří si spočítají, že 25 minut cesty tam a 25 zpátky je pořád menší časová ztráta, než trávit hodiny na hradeckém registru. A tak je nakonec více než polovina lidí u novobydžovské přepážky odjinud, přesně je to 55 procent.

Registr vozidel v Praze

Město nemůže rozšířit úřední hodiny, to by totiž přineslo jen další komplikace - žádosti se totiž v mimoúřední dny zpracovávají a na registru vozidel mají v Novém Bydžově tabulkově 1 celý a 9 desetin úvazku. Další místo vytvořit nemohou - kvalifikovaní pracovníci nejsou, stejně jako peníze, vysvětluje Miroslav Vostruha, vedoucí odboru dopravy: „Nedostane žádné podklady na nového úředníka od ministerstva vnitra, které územně rozděluje počet úředníků na počet obyvatel v území. A náklady na úředníka. A to se nezmění."

A tak se prý může brzy stát, že se začnou nezpracované žádosti hromadit a úředníci je prostě a jednoduše nebudou stíhat zpracovat.

Bývalo obvyklé, že dokumenty stihl registr vozidel vyřídit před uplynutím zákonné třicetidenní lhůty, ta se ale dá v případě potřeby prodloužit na dvojnásobek.

autor: lcz
Spustit audio