Seizmická stanice v Orlických horách už 40 let pomáhá armádě, vědcům i civilní obraně

Před čtyřiceti lety začali armádní seizmologové v bunkru stanice Polom v Orlických horách poprvé snímat jaderné výbuchy studené války. Za minulého režimu přísně utajované místo je dnes špičkovou seizmickou stanicí, která dokáže snímat zemětřesení po celém světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bunkr seismické stanice Polom v Orlických horách

Bunkr seismické stanice Polom v Orlických horách | Foto: Jiří Skladowski

Právě dnes si stanice připomíná čtyřicet let fungování. V jejím podzemí snímá seismickou činnost na celé planetě.

Výstavba stanice jako geofyzikálního centra začala už v roce 1970, ale až o čtyři roky později začal Polom fungovat.

Prvním úkolem bylo utajované sledování otřesů země spjatých s jadernými pokusy Severoatlantické aliance. Odborníci dokázali na stanici přesně lokalizovat místo pokusného výbuchu. Data pak využívaly státy Varšavské smlouvy. Z Orlických hor pak data putovala dálnopisem přímo do Moskvy, kde je vyhodnocovali.

Dnes už ale stanice utajovaná není. Informace o snímání seizmické činnosti na celém světě dnes využívá Armáda České republiky, která je schopná je uplatnit při případném krizovém řízení obrany republiky. Stanice je součástí mezinárodní sítě.

Od doby studené války, kdy si stanice získala svou prestiž, se výrazně změnilo technické vybavení, které seizmologové používají, takže záznamy jsou stále na nejlepší úrovni.

Informace ze stanice získává také český systém integrovaných záchranných složek, který může aktivizovat záchranářské týmy, které by v postižených oblastech mohly pomoci a slouží i českým ambasádám.

Seismická stanice Polom v Orlických horách, na snímku čidla | Foto: Jiří Skladowski

V areálu stanice sídlí od roku 2006 také hydrometeorologové, takže pracoviště funguje také jako plnohodnotná meteorologická stanice. A poslední činností je speciální monitoring, kdy pracoviště pomáhá třeba geodetům při zaměření přesné polohy pomocí přístrojů GPS.

U obce Polom, která leží asi jen dva kilometry od Sedloňova, stanice vznikla hlavně proto, že Orlické hory mají vhodné geologické složení. Seizmologové tu mohli také využít bunkr pohraničního opevnění, který má základy nabetonované přímo na žulový masiv a právě v podzemí bunkru umístili snímače, které monitorují zemské otřesy.

Podle geologů jsou Orlické hory také stabilní. Navíc v oblasti Polomu nevede žádná rušná silnice, nejezdí tam ani vlaky a není tam ani vedení vysokého napětí. To všechno by sledování rušilo. Výhodou je i to, že lokalita Polomu je kousek od Dobrušky, kde sídlí Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad, pod které pracoviště od svého vzniku patří.

Seismická stanice Polom v Orlických horách, na snímku jeden z grafů | Foto: Jiří Skladowski

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme