Stále víc seniorů potřebuje pomoc od státu. Přišli totiž o rodinu a sami se o sebe nepostarají

6. říjen 2016

Prostřednictvím následující reportáže vás vezmeme do azylového domu ve Dvoře Králové nad Labem. Tam aktuálně řeší problém s jednou ze svých klientek. Ta totiž možná skončí na ulici, přitom se o sebe není schopná postarat...

„Chystáte se na oběd? Nebo projít se někam?" „No, do té diakonie." Paní Libuše před nedávnem přišla o střechu nad hlavou.

Její sestra ji už ve svém domě nechtěla nechat bydlet a sedmašedesátiletá seniorka tak skončila v azylovém domě.

Následně prodělala cévní mozkovou příhodu a momentálně je tak nesoběstačná: „Sama být nemůžu, ze zdravotních důvodů, a potřebuji celodenní péči."

Čtěte také

Podle vedoucí azylového domu Lucie Chaloupkové potřebuje neustálý dohled, třeba i kvůli tomu, že si neuvědomuje hodnotu peněz. Během chvíle je schopná rozdat všechny peníze co má: „Stačí, aby ji někdo požádal o pomoc, o půjčku nebo příspěvek a bohužel mu s dobrým srdcem peníze dá."

Doteď Libuše splácí padesátitisícovou půjčku, kterou si vzala na přání naprosto neznámého páru. Ten ji pak peníze okamžitě vzal.

ruka, ruce, pomoc, seniorka, senior, matka, dlaň

„Je tedy velmi snadno ovlivnitelná a navíc už je nesoběstačná i fyzicky. Musíme jí pomáhat s oblékáním, musíme hlídat hygienu, připomínat obědy," říká Lucie Chaloupková.

Také proto teď vedení azylového domu zajišťuje pro paní Libuši opatrovníka a zároveň společně s odborem sociálních věcí ve Dvoře Králové hledá pro seniorku vhodné místo na dlouhodobé bydlení.

„Co se týká paní Libuše, tak se snažím o její umístění do domova důchodců tady ve Dvoře Králové nad Labem," říká sociální pracovnice Miloslava Buřilová.

Podle ní přitom podobných případů přibývá.

Nejohroženější skupinou jsou právě senioři a psychicky nemocní lidé. Pro ty přitom není dostatek míst ve specializovaných zařízeních.

autor: PLE
Spustit audio