Výuka začala i v Bohuslavicích, kde tamní školu v srpnu poničila bouřka. Děti to téměř nepoznaly

5. září 2017

Když začali v Bohuslavicích před pár týdny sčítat škody po silných bouřkách, mnoho lidí asi napadlo, jak se stihne dát dohromady škola. Té vítr také sebral kus střechy a voda poničila především tělocvičnu a školní jídelnu. Děti to téměř nepoznaly. Škola funguje normálně až na tělocvičnu, jenže to vůbec nevadí - na celý podzim bylo stejně naplánováno plavání. Školní rok tak začal téměř jako každý jiný.

A to tradičním bohuslavickým rituálem - desítky dětí udělaly špalír novým prvňáčkům a přivítaly je potleskem. Ten by si ale za odvedenou práci zasloužili všichni v obci. Následky bouřky pomalu mizí, podle ředitelky Jany Hladíkové ale ještě není úplně všechno tak, jak má být: „Ještě máme tělocvičnu mimo provoz, do půlky listopadu. Ale naštěstí máme naplánován, jako každý rok, plavecký výcvik. Takže to akorát vyjde. Pan starosta nám slíbil, že se do půlky listopadu udělá podlaha a asi generální generální oprava, a že to bude hotové."

K dispozici už naopak je školní jídelna, která byla v srpnu také plná vody

Podle vedoucí Mileny Jeníkové se první školní den čekalo jen zhruba pět strávníků. V dalších dnech už to budou téměř všechny děti, tedy zhruba šedesát jedlíků, a na jídelníčku je třeba rybí filé nebo vepřo-knedlo-zelo.

Čtěte také

Milena Jeníková prozradila, že na začátku školního roku přeci jen ještě jídelna jede trochu v nouzovém režimu: „Vaříme z toho, co nám tady zbylo ve skladu před prázdninami, co jsme skončili."

Výuka začala í v Bohuslavicích, kde tamní školu v srpnu poničila bouřka. Děti to téměř nepoznaly

Nikdo totiž nevěděl, jestli se povede jídelnu zprovoznit a standardní objednávky zásob tak vedení raději pozdrželo. I tohle by se ale mělo vrátit k normálu.

Škola v Bohuslavicích nemá školníka, ale školnici - a Veronika Staňková se stejně jako všichni kolem s celou situací poprala statečně. A situaci popisuje už s úsměvem: „Tělocvična se stále vysouší, tam jspu puštěny vysoušeče. I na chodbě. Stále se vylévá spousta vody, ani člověk neví, kde se to bere. Tradičně proběhlo akorát ve škole přes prázdniny malování, aby to měli žáci čisté a vymalovala se jídelna a vyměnila světla. A teď nás čeká jen ta rekonstrukce tělocvičny."

Nikdo ve škole nemá obavy z toho, že by se práce nestihly nebo že by jakkoli ovlivnily výuku jako takovou.

autor: lcz
Spustit audio