Zastupitelé Úpice řešili, jestli by měla radnice politikům platit pojištění právní ochrany...

3. duben 2017

Zastupitelé Úpice projednávali na svém zasedání pojištění právní ochrany obce, nakonec ho ale neodsouhlasili. Podle zastánců návrhu přitom v České republice roste počet žalob na politiky, ti mohou pochybit při rozhodnutích spojených s chodem obce nebo města, například při uzavírání smluv, či výběrových řízeních. Náklady na případné soudní řízení následně mohou přesahovat výši škody.

Pojištění by zastupitelům Úpice zajišťovalo například právní zastoupení při vzniku škody, resp. škodné události. V takovém případě totiž zastupitel musí prokázat, že jednal s péčí řádného hospodáře a že se žádného pochybení nebo porušení povinností nedopustil.

„Někdo tomu teřba nerozumí, udělá nějaké divné rozhodnutí, dojde k nějakému sporu a ty peníze na ty soudní spory jsou třeba daleko větší než cena toho sporu," vysvětluje starosta Úpice Jaroslav Hůlek z ČSSD, proč hlasoval pro to, aby město pojištění pro své zastupitele a zaměstnance úřadu sjednalo. Zaplatilo by za to zhruba 42 tisíc ročně, tedy tisícovku za jednoho člověka.

Čtěte také

„To pojištění bylo rozčleněno. Bylo to do jednoho milionu, do pěti a do deseti milionů na kauzu. Já jsem předkládal tu střední cestu do 5 milionů za kauzu na jeden případ," dodává Jaroslav Hůlek.

Úspory, spoření, rezerva

Zastupitelé společné pojištění odmítli

Drtivá většina zastupitelů ale společné pojištění odmítla. Mezi nimi i Zdeněk Peterka z KDU-ČSD. Podle něj by město nemělo platit za někoho, kdo mu může způsobit škodu: „Přece není možné, když zastupitel odpovídá za majetek města, aby byl zároveň městem pojištěný. Jak by se brala ta částka, kterou za něj město zaplatí? Vždyť je to protismyslné."

Naprosto stejný názor má také nezávislý zastupitel Martin Dytrych. Každý ze zastupitelů by se prý v případě zájmu měl pojistit sám: „„Mně přijde naprosto nesmyslné to, že by město pojistilo mne, jako člověka, který pak způsobí škodu městu."

Úpičtí zastupitelé na svém zasedání projednávali i další body. Schválili třeba vítěze výběrových řízení na dostavbu domu na náměstí a historické dřevěnky, za to radnice zaplatí zhruba 31 milionů korun, a dohodli se také na tom, že připraví novou vyhlášku pro pohyb psů na veřejných prostranstvích.

autor: baj
Spustit audio