Investor chce na pardubickém letišti postavit kongresový hotel

21. březen 2024 10:10

V těsné blízkosti terminálu pardubického letiště by mohl stát kongresový hotel s víceúčelovým výstavním sálem. Zájem postavit jej má společnost SPGroup Pavla Sehnala. Svůj záměr předložila městu Pardubice a Pardubickému kraji, tedy akcionářům společnosti East Bohemian Airport, která provozuje pardubické mezinárodní letiště.

Podle hejtmana Martina Netolického (3PK/SOCDEM) si každý záměr, který by mohl pomoci rozvoji letiště, ale také rozvoji ubytovacích a kongresových kapacit v krajském městě, zaslouží pozornost. „Osobně nepředpokládám, že by takto významný rozvojový projekt nenašel podporu v krajském zastupitelstvu,“ uvedl Netolický.

Čtěte také

Nedostatečné ubytovací kapacity limitují například pořádání kongresů ve městě, které je jinak dobře dopravně dostupné. Investice by mohla výrazně pomoci také dalším aktivitám, jako je Velká pardubická, Zlatá přilba či další velké akce ve městě. Kongresový hotel s administrativní a víceúčelovou výstavní budovou by měl stát v těsné blízkosti Terminálu Jana Kašpara na nynější travnaté ploše.

Kongresový hotel je potřeba

„Město Pardubice potřebuje kongresový hotel, ale také moderní víceúčelovou výstavní budovu. Díky blízkosti letiště si umím představit, že bychom mohli do Pardubic přilákat i kongresy zahraničních společností, pro které může být Česká republika dobrou alternativou nejen vzhledem k poloze ve středu Evropy, ale i díky kvalitním službám v nižší cenové hladině,“ doufá pardubický primátor Jan Nadrchal (ANO).

Zásadní je podle něj nyní soulad s územním plánem a limity, které letiště vzhledem k výstavbě má. Záměr investora počítá v maximalistické variantě až s 2000 parkovacími místy s využitím dosavadních ploch určených k parkování. Město by však chtělo jednat o vybudování parkovacího domu, protože by nebyl nutný tak velký zábor pozemků.

Zástupci obou samospráv se shodli na tom, že dalším krokem v jednání bude zpracování znaleckého posudku na pozemek, o nějž má investor zájem. Bude také nutné prověřit parametry územního plánu a soulad záměru s podmínkami leteckého provozu.

autoři: pta , ba | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související