Velké malé zprávy 18. října 2002

18. říjen 2002
Velké malé zprávy

Lidé se stresujícím zaměstnáním, kteří pracují dlouho, ale práce je dostatečně neuspokojuje, čelí dvojnásobnému riziku úmrtí na srdeční onemocnění, než ti spokojení. Izraelští vědci vynalezli vrtačku, která je nejen tichá, ale ani se od ní nepráší. Vědci se pokusí naklonovat jednu z nejstarších borovic na světě.

Zdraví lidé se stresujícím zaměstnáním, kteří pracují dlouhé hodiny, ale práce je dostatečně neuspokojuje, čelí dvojnásobnému riziku úmrtí na srdeční onemocnění, než spokojení zaměstnanci! Ukázala to studie finských vědců, kterou uveřejnil časopis British Medical Journal. Ví se, že stres v práci může vyvolávat problémy u lidí, kteří už kardiovaskulární chorobou trpí. Finští vědci však ukázali, že napětí a tlak v zaměstnání si může vybrat svou daň i na zdravých lidech.

Mika Kivimaki a jeho kolegové z Finského institutu pro nemoci z povolání studovali 812 zdravých mužů a žen v jedné průmyslové firmě po dobu 25 let. Vzali samozřejmě v úvahu i další faktory přispívající k onemocněním srdce a cév, jako je obezita, vysoký krevní tlak, nedostatek pohybu a kouření. Podle agentury Reuters se však ukázalo, že zaměstnanci, kteří byli na začátku studie v práci nejvíce stresovaní, měli dvakrát vyšší riziko úmrtí na chorobu srdce.

Mnoho lidí pracuje dlouho. Pokud ovšem jejich úsilí přináší ocenění, stres se podle finských odborníků minimalizuje. Avšak škodí, když se přepracování pojí s malým uspokojením z práce, pocitem nedocenění, špatným řízením nebo naopak nadměrným dohledem a nedostatkem příležitostí k postupu.

Izraelští vědci oznámili, že vynalezli tichou vrtačku, od níž se navíc nepráší. Využili k tomu mikrovlny, které dokáží změkčit beton, keramiku a další materiály. Vrtačka nepoužívá žádné rotující součástky, místo toho soustředí mikrovlny do požadované oblasti - a pak na tomto místě jednoduše a čistě prostě prorazí díru.

Eli Jerby a jeho kolegové z univerzity v Tel Avivu uvedli, že vyzkoušeli vrtačku na betonu, keramice, skle, křemíku a čediči. Jak uvedli ve zprávě v časopise Science, jejich nový nástroj nevyžaduje žádné rychle rotující části, takže pracuje nehlučně a bez prachu.

Američtí vědci a lesníci chtějí naklonovat kalifornskou borovici, která je považována za jeden z nejstarších stromů na světě. Má se za to, že je starší než 4 700 let! Stojí v Bílých horách ve východní části pohoří Sierra Nevada. Proto odborníci shromažďují její jehličí, větve a šišky se semínky, informovala agentura DPA. Vzorky odebírali pod dohledem lesníků botanikové z Champion Tree Project, který už v posledních pěti letech takto namnožil na 70 nejstarších a největších severoamerických stromů.

Asi 20 těchto Metuzalémů je starších než 4 tisíce let. Jsou to větrem ošlehané a pokroucené borovice, které se nacházejí pouze v horách na západě Ameriky, rostou téměř na stromové hranici, v nadmořské výšce 2000 až 4300. Svému dlouhému věku vděčí podle odborníků pravděpodobně tomu, že velmi pomalu rostou. V drsných podmínkách, v nichž žijí, rostou jen 45 dnů v roce! Se zvyšujícím se věkem stromu se jeho reprodukce v laboratoři ztěžuje.

Vědci však věří, že z větviček ze stromu vyraší výhonky, že vyklíčí semínka z jeho šišek a porostou i buněčné kultury. Tento proces by mohl prozradit také mnohá další tajemství úžasného stáří této borovice.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu