Slovenští záchranáři našli v Handlové už všech 20 těl obětí

Záchranáři na Slovensku našli tělo posledního z dvaceti horníků, kteří v pondělí zahynuli v dole Handlová. Slovensko celý den drží státní smutek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní vzpomínka

Pietní vzpomínka | Zdroj: ČTK

Těla obětí už záchranáři vynášejí v rakvích na povrch, identifikovat je ale musí specialisté na DNA. V podzemí se nepřetržitě střídá osmnáct mužů, kteří pracují při teplotě téměř 40 stupňů Celsia a v nedýchatelném prostředí.

Stále není jasné, co neštěstí způsobilo a kdo by za něj měl nést zodpovědnost. Vyšetřování kromě policie vede i Báňský úřad a komisi zřizuje také ministerstvo hospodářství, které chce přizvat nezávislé odborníky z Česka a Polska.

Slovenský ministr hospodářství Lubomír Jahnátek zdůraznil, že se neštěstí bude vyšetřovat objektivně a s veškerým úsilím. "Vytvoříme souběžnou komisi, která bude složená z nezávislých odborníků na mezinárodní úrovni. Samozřejmě budou pokračovat ze zákona vyšetřování přes obvodní báňský úřad a okresní oddělení policejního sboru," uvedl ministr.

Televize a rádia zrušily zábavné relace

Handlová je stále městem smutku a primátor navrhuje společný pohřeb obětí, zatím to ale s pozůstalými neprojednal. Na Slovensku jsou kvůli státnímu smutku uzavřené herny, televize a rádia zrušily zábavné relace a vlajky vlají na půl žerdi.

Neštěstí se stalo v pondělí ráno poté, co se v dole Handlová vznítil uhelný prach a skupina záchranářů a horníků vyrazila požár hasit. V hloubce 330 metrů nastal výbuch. Devět zraněných lidí se podařilo dostat na povrch, dalších dvacet zůstalo ve štole.

Přečtěte si předcházející informace o tragédii v Handlové:
Slovensko drží státní smutek za oběti z Handlové
Slovensko truchlí nad oběťmi důlního neštěstí v Handlové
Slovenští záchranáři stále pátrají po obětech důlního neštěstí
Po výbuchu zůstalo ve slovenském dole dvacet horníků

Ľubomír Smatana, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme