Jack London

9. leden 2016

Medailónek amerického spisovatele a "tuláka po hvězdách".

Poslouchejte na Vltavě 9. ledna 2016 v 17:30.


Jack London, vlastním jménem John Griffith Chaney, se narodil 12. ledna 1876 v San Francisku v Kalifornii jako nemanželský syn potulného astrologa irského původu. Již v 15 letech pomáhal živit rodinu. V 16 letech si půjčil peníze na plachetnici a přidal se k partě ústřicových pirátů. Nějakou dobu působil jako pomocník námořní policie. Později procestoval Spojené státy jako tulák - hobo.

V době zlaté horečky se vydal na Aljašku. Zde sice nezbohatl, ale své zkušenosti ze severu později uplatnil ve svých povídkách a románech. Jack London díky svému mládí prožitému v nejspodnějších vrstvách společnosti byl nadšeným socialistou, členem odborů. Stal se i válečným zpravodajem v Rusko - Japonské válce.

03215844.jpeg

Postupně se stal uznávaným spisovatelem. Koupil si jachtu, vydal se na cestu kolem světa. Žil na svém ranči v Měsíčním údolí v Kalifornii. Celý život bojoval s alkoholismem i se svou naprostou neschopností zacházet s penězi. Byl zastáncem prohibice.

V roce 1916 spáchal sebevraždu. Názory na jeho smrt se ale liší, například jeho dcera je přesvědčená, že šlo o nešťastnou náhodu.S dílem Jacka Londona se budeme setkávat v průběhu celého Amerického roku, jeho osoba i jeho literární postavy představují prvky, které spoluvytvářejí americký mýtus muže, který se prosadí vlastními silami a nadáním.


Účinkují: Josef Somr a Sabina Langerová

Připravil: Jaroslav HavelRežie: Jan Fuchs

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.