Rudyard Kipling jinak viděný

26. prosinec 2015

Portrét básníka britského impéria.

Poslouchejte na Vltavě 26. prosince 2015 v 17:30.


Narodil se roku 1865 v indické Bombaji jako syn malíře Johna Lockwooda Kiplinga. Když dokončil v Anglii středoškolské vzdělání, vrátil se do Indie a stal se v Láhauru novinářem. Jako prozaik debutoval v roce 1887, kdy vyšly Prosté povídky z hor, sbírka příběhů, kde nové bylo exotické prostředí a typy postav, které Kipling dokázal líčit s ohromující sugestivností a znalostí, a nový byl i způsob, jímž byly příběhy vyprávěny. Kipling jimi založil tradici moderního anglického povídkářství.

V roce 1889 odchází do Anglie a usazuje se tam (ale v letech 1892-1894, po svém sňatku, žije dočasně v Americe, kde píše své Knihy džunglí). Ve sbírce Kasárenské balady poprvé užije vojenského slangu v poezii. Sbírka má velký ohlas. Světovou slávu mu ovšem zjednají Knihy džunglí, jimiž se zařadil mezi autory knih pro mládež.

V roce 1901 vychází Kiplingův nejrozsáhlejší román Kim, který poeticky humorným způsobem líčí dobrodružné putování irského sirotka po Indii. Po vypuknutí búrských válek (1880-1902), které se odehrály mezi jihoafrickými republikami búrských osadníků a Britským impériem, jež si je nakonec za cenu těžkých ztrát podrobilo, se Kipling stává mluvčím britského imperiálního postoje. V té době se od něj odvrací velká část britské mladé generace.

V roce 1907 byla Rudyardu Kiplingovi udělena Nobelova cena za literaturu (jeho protikandidátem byl náš Jaroslav Vrchlický). U nás ovlivnila Kiplingova próza zejména čapkovskou generaci a měla patrně vliv i na její okouzlení exotismem.

Rudyard Kipling zemřel roku 1936.


Připravil: David VaughanRežijní spolupráce: Alena Zemančíková

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.