John Medeski přijede do Česka znovu. Sám.

6. červen 2012

Sotva dozněly zážitky z pražského koncertu jambandových Medeski, Martin & Wood (23. 4.), přicházejí nové zprávy z jižních Čech: klávesista kapely John Medeski přijede na podzim do Českých Budějovic.

Jak už jsme dříve informovali, v Českých Budějovicích otevře koncem června nový jazzový klub v prostorách Kulturního domu Slávie. Za jeho projektem stojí společnost Bohemia JazzFest Servis, s. r. o. – původní obchodní partneři kytaristy Rudy Linky ve známé řadě jazzových festivalů, později zakladatelé konkurenčního South Bohemia Jazz Festu.

Nový klub se bude jmenovat Highway 61 a má tedy stejný název jako dosavadní podnik v ulici U Černé věže, který se tímto do českobudějovické Slavie stěhuje. K původně bluesovému programu se přidá i jazz a hraniční žánry. Dramaturgii budou mít na starost bluesový nadšenec Karel Machart a několik dalších lidí spojených se South Bohemia Jazz Festem (který se však nyní přejmenoval na Jihočeský jazzový festival). A rýsují se již první jména z programu.

Program se zaplňujeNový klub otevře s koncem školního roku (29. a 30. června zde vystoupí funková legenda Fred Wesley a bluesrockový kytarista Dani Robinson s kapelou Stonefree Czech Experience).

Od podzimu se pak budou v Highway 61 konat jazzové a bluesové koncerty minimálně jednou týdně. Z dalších známějších jmen by zde mělo přijet postmoderní americké trio The Bad Plus v čele s pianistou Ethanem Iversonem, nebo italsko-argentinský multiinstrumentalista, skladatel a aranžér Javier Girotto v projektu s Pavlem Hrubým. Konkrétní termíny vystoupení se však ještě upřesňují.

00890482.jpeg

Zmiňovaný John Medeski by měl do Highway 61 přijet s novým sólovým projektem (pouze piano) 31. října, tedy ve stejný den, kdy v Praze hraje Sonny Rollins.

John Medeski se sólovým recitálemA proč zrovna sólový projekt Johna Medeskiho? „Je to výrazná osobnost, kterou sleduji delší dobu jak v Medeski, Martin & Wood, tak jinde. A mám tu zkušenost, že vynikající instrumentalisté známí z kapelové souhry mají často tolik invence a jazzového smýšlení, že velmi snadno utáhnou celý koncert sami,“ komentuje pozvání známého pianisty dramaturg Slávie Jiří Grauer.

Podívejte se na ukázku srovnatelného koncertu ze začátku roku:

Se sólovým formátem John Medeski koketoval již dříve, v současnosti však připravuje také solo piano album. „Sólové koncerty umožňují mnohem větší ponor, se zvukem a s rytmem můžete pracovat úplně jiným způsobem. Jde o výrazně intimnější zážitek,“ komentuje svá sólová představení Medeski.

Pianista o nich mluví jako o „jazzu – v tom smyslu, že hudební materiál je otevřený a dotváří se v dané chvíli“. Především akustický koncert má reflektovat jak Medeskiho klasickou průpravu, tak zálibu v popu a v Theloniu Monkovi. V posledních letech jej hudebně ovlivnily taky výpravy do Jižní Ameriky. Jedno je jisté: „Jen piano a já – hudebně se to může ubírat kamkoliv,“ uzavírá Medeski.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio