Medeski, Martin & Wood sáhli do archivu, v září vydají CD

30. červenec 2012

Známá americká jam-bandová trojka MMW vydá na podzim živé album s názvem Free Magic. Jde o záznam dokumentující jejich poslední akustické turné z roku 2007.

Tehdy šlo o jednu z mála příležitostí slyšet kapelu v akustickém složení – tedy John Medeski (piano), Chris Wood (kontrabas) a Billy Martin (bicí). „Naslouchání jeden druhému je pro nás jedna z nejpodstatnějších věcí. Konverzujeme spolu prostřednictvím hudby,“ říká leader kapely John Medeski, „akustické obsazení nám pak poskytuje výhodu mnohem většího dynamického rozsahu. Když hrajeme elektricky, všechna hlasitost je na maximum. Ale když hraju na akustické piano a Chris (Wood) na kontrabas, hrajeme s mnohem větším množstvím nuancí. Je to zcela jiný svět, ale mám ho rád.“

Poslechněte si ukázku z připravovaného alba Free Magic:



Záznam z koncertu na Havaji je do značné míry improvizační záležitostí. Obsahuje akustickou verzi skladby Doppler z alba 20, kterým kapela loni oslavila dvacet let existence, Medeskiho Blues for Another Day s disonantními názvuky à la Cecil Taylor, prý Chopinem ovlivněnou Ballade in C Minor, akustickou verzi skladby Where's Sly z alba It's a Jungle in Here (1993), ale i závěrečnou medley skladeb z repertoáru Sun Ra a Charlese Minguse.

Živé album Free Magic vyjde u labelu Indirecto Records 25. září. K jeho podpoře odehrají MMW mimořádné akustické turné – v říjnu s ním objedou jedenáct měst amerického Severovýchodu.

Medeski, Martin & Wood vystoupili s velkým úspěchem v Praze letos v dubnu. Jak už jsme dříve informovali, sám John Medeski pak odehraje sólový recitál v klubu Highway 61 v Českých Budějovicích v říjnu.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio