Ibrahim Maalouf v úterý v Praze

1. říjen 2012

Festival Other Music představí v úterý svou další hvězdu: „objev letošních Colours“, trumpetistu Ibrahima Maaloufa.

Trumpetista libanonského původu Ibrahim Maalouf s úspěchem vystoupil na letošním festivalu Colours of Ostrava. Ne na každého zájemce se ovšem dostalo: uzavřený koncertní sál Gong o kapacitě 1500 lidí se tehdy brzy naplnil a ochranka vstup uzavřela. Nyní zavítá do Česka znovu – se stejnou sestavou zahraje v pražském Paláci Akropolis 2. října.

Maalouf (ročník 1980) byl zázračné dítě v pravém slova smyslu, první sólový koncert měl v devíti letech. Na něm hrál Vivaldiho, což vypovídá o jeho hudebních začátcích; dlouho se totiž pod vlivem otce (rovněž trumpetisty) věnoval hlavně klasice.

Hudební kontext, ve kterém se mladý Ibrahim pohyboval, byl ale mnohem širší: arabská klasická i lidová hudba, rock, později jazz a elektronika. Na pařížské konzervatoři se věnoval do značné míry klasice, ale navštěvoval i jazzové kurzy. V oblasti jazzu je víceméně samouk, protože těžil hlavně ze svých zkušeností v bigbandech i menších skupinách, se kterými ve Francii hrával napříč žánry.

Letmý Maaloufův profil nelze zakončit bez zmínky o jeho nástroji. Jde o vynález jeho otce, trumpetisty Nassima Maaloufa. Jednoho dne ho napadlo přidat trubce čtvrtý píst (obvykle má tři) a přiblížit tak trubku možnostem a zásadám blízkovýchodní hudby – aniž by věděl, jaký to bude mít zásadní vliv na hudební vědu a osud jeho syna. Čtvrttónová trubka se čtyřmi písty umožňuje přesněji interpretovat všechny typy hudby postavené na systému makamů (arabských modů). Ibrahim Maalouf je dnes jedním z mála trumpetistů na světě, kteří na tento nástroj hrají jak arabskou hudbu, tak jazz.

V Praze představí Maalouf své poslední album Diagnostic, z něhož pochází i tato skladba:



Festival Other Music pořádá každoročně agentura Rachot Production. Vedle jazzových jmen podzimní dramaturgie zahrnuje četná seskupení na pomezí world music, rocku i klezmeru.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.