Přímý přenos: Zahajovací koncert 69. sezóny Moravské filharmonie Olomouc

22. září 2014

V neděli 9. ledna 1949 se na vlně 325 metrů z vysílače Dobrochov poprvé éterem ozvalo: "Hlásí se Olomouc. Vysílá studio Československého rozhlasu v Olomouci.

Vysíláme 25. září v 19:00 hodin.

Český rozhlas Vltava se k tomuto okamžiku vrátí v posledním zářijovém týdnu speciálním projektem nazvaným OLOMOUC PĚTAŠEDESÁTILETÁ. Prvním pořadem onoho slavnostního dne byla v 8 hodin ráno Živá slova, následoval varhanní koncert z chrámu Svatého Mořice a pokračovalo se zemědělskou besedou Dobrý den, sousedé. Poledne ohlásily zvony z olomouckého Dómu, následoval koncert Posádkové hudby.

Večer patřil přímému přenosu koncertu Moravské filharmonie s dirigentem Františkem Stupkou, v jehož rámci zástupci města slavnostně předali prostory ve dvou měšťanských domech na olomouckém Horním náměstí do užívání Československému rozhlasu. Z poznámky v dobové vysílací plachty se dočteme, že přenos začal o tři minuty opožděn v důsledku poruchy na přenosových linkách...

Redaktor a hudební režisér Miloš Konvalinka, neúnavný organizátor a novátor v oboru vážné hudby i jejího šíření, dlouhými jednáními dosáhl, že byla koncem padesátých let započata rekonstrukce koncertního sálu Moravské filharmonie Reduta. Znamenalo to náročné stavební i technické úpravy, položily se nové kabely a sál byl propojen s režijním pracovištěm v rozhlasové budově. Z této letité hřivny těží olomoucký rozhlas a jeho posluchači dodnes. Ve čtvrtek 25. září 2014 od 19:00 hodin to znovu oceníme na Slavnostním večeru k 65. výročí založení olomouckého rozhlasu, který přímým přenosem z olomoucké Reduty nabídne zahajovací koncert 69. sezóny Moravské filharmonie Olomouc. Pod taktovkou jejího šéfdirigenta Petra Vronského zazní díla Michaila Ivanovice Glinky, Petra Iljiče Čajkovského, Jaroslava Křičky a Antonína Dvořáka.

Sólistou večera, během něhož olomouckému rozhlasu popřejí generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner a rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller, bude houslista David Petrlík. Slovem provází Aleš Spurný.

Spustit audio