Knihovna 21. století, to je internet, čtečky, umělá inteligence. Člověk ale zůstává na prvním místě

2. duben 2024

Dnes je Mezinárodní den dětské knihy. Vezmeme vás na místo, které kultivuje, kde se můžeme setkávat, socializovat a vzdělávat. Mluvit budeme o knihovně 21. století, jak se v ní neztratit, co nebo kdo nám v orientaci pomůže a jak si z ní odnést to nejlepší. A pokusíme se knížky probrat ze všech stran. 

Pozvání do Českého rozhlasu Hradec Králové přijala ředitelka Knihovny města Hradec Králové Barbora Čižinská a také vedoucí dětského oddělení Markéta Poživilová.

Barbora Čižinská a Markéta Poživilová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pojďme představit knihovnu 21. století. Internet, čtečky, umělá inteligence. Všechny tyto věci možná postupně trošku ohrožují a vytlačují klasické knihy a knihovny. V čem jsou knihy lepší než počítače?
My to takto nebereme. Lidé mají samozřejmě velkou nabídku možností trávení volného času, ale proč to srovnávat. Každá věc má je pro něco dobrá. Teď je velký boom umělé inteligence, takže to velmi sledujeme a zveme na přednášky, které k tomu pořádáme. Lidé se tím mohou obecně cítit ohroženi, takže chceme vše vysvětlovat ve spolupráci s odborníky.

Čtěte také

Jak si na tom stojí teď klasické knihy?
Kniha není posvátná věc, je to předmět, který nese příběh a nějakou informaci. Takže není potřeba ji uctívat jako nějakou modlu, ale samozřejmě jsou knihy umělecké, které mají úplně jinou hodnotu. Ale pořád je nejdůležitější člověk, než nosič toho příběhu. Setkání lidí nad příběhem, sdílení myšlenek i rozvoj jazyka. Prostě pro nás jsou lidé na prvním místě.

Pozice knihovnice patří k těm vůbec nejkreativnějším. Protože pokud by se nedokázaly přizpůsobovat, tak by možná knihovny už ani neexistovaly. Ale říkala jsem si, jestli ta progresivita není trošku z donucení.
Já bych to řekla asi tak. Určitě jsou v knihovně lidé konzervativnější nebo systematičtější, ale jsou tam i kreativci. Obzvláště v dětském oddělení, tam je to určitě zapotřebí. Tam potřebujeme pedagogy, umělce, muzikanty i psychology.

Čtěte také

Mám pocit, že už jsou také pryč časy, kdy knihovny bývaly opravdu jen a jen tichým místem. Vývoj jde neuvěřitelně dopředu, takže asi sledujete celosvětové trendy.
Tak bychom zase nebyly jako Hujeři. Ale díváme se, co se děje v Evropě, Amerika nebo Asie jsou pro nás už docela daleko, hlavně kulturní rozdíly tam jsou poměrně značné, takže my se opravdu inspirujeme zejména Evropou. Německo a Skandinávie, tam je ten trend, který sledujeme. Je nám to bližší a je to reálnější tomu, co můžeme v našich podmínkách použít.

Knihovna se stává i komunitním místem pro setkávání, není to jen o půjčování knížek.
Lidé mají různé potřeby, takže samozřejmě ve studijních knihovnách vyžadují místa, kde se potřebují soustředit nebo chtějí spolupracovat na nějakém projektu. Každý si potřebuje najít své místo, které má určité parametry, aby se tam cítil dobře.

Barbora Čižinská, Pavla Kindernayová a Markéta Poživilová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o úloze knihoven v 21. století si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.