Labyrint pod Zelným trhem v Brně ukrývá laboratoř alchymistů

27. listopad 2015
Česko – země neznámá

V centru Brna pod Zelným trhem můžete sestoupit pod zem. Nacházejí se tam totiž středověké sklepy a chodby. Brňané je před čtyřmi lety navzájem propojili, díky čemuž vznikla ojedinělá prohlídková trasa představující město v časech před mnoha staletími.

„Zpřístupněná část, kterou si turisté mohou projít, měří zhruba půl kilometru. Původně sklepy samozřejmě propojené nebyly a sloužily také k úplně jiným účelům. Skladovalo se v nich víno a potraviny,“ prozradila Zuzana Hladká z Turistického informačního centra města Brna, které v podzemním Labyrintu pod Zelným trhem zajišťuje průvodcovskou službu.

Největší chloubou expozice je alchymistická dílna. „Tu jsme vytvořili my, původně tady nebyla. Chtěli jsme ale připomenout, že i Brno mělo významné alchymisty. Byli to hlavně místní lékaři a lékárníci. A ti určitě neměli své dílny tady v podzemí,“ vysvětluje Zuzana Hladká.

Pozornost budí i středověká krčma

Ve sklepení mohou návštěvníci obdivovat také pranýř. Jde o originál, který kdysi skutečně stával na Zelném trhu. „Máme tady také středověkou krčmu, takže si všichni můžou udělat obrázek, jak to v takové historické hospodě vypadalo. A upozornila bych také na část expozice věnovanou historii svítidel, kde se každý dozví, jak si lidé dříve svítili, když šli třeba právě do sklepa,“ popisuje průvodkyně.

Součástí prohlídkové trasy je také věrná kopie brněnské středověké krčmy

Zelný trh patří k nejstarším dochovaným náměstím v Brně. Poprvé je zmiňován počátkem 13. století, kdy nesl název Horní trh. Dnešní název pochází z 15. století. Odjakživa byl rušným místem, které žilo každodenním obchodováním, uvádí na svých internetových stránkách Turistické informační centrum města Brna.

Na rozdíl od většiny hradů, zámků a muzeí, je Labyrint pod Zelným trhem v Brně přístupný celoročně, zavíracím dnem je pouze pondělí. V hlavní sezóně, to znamená během letních prázdninových měsíců, se mohou příchozí těšit navíc na průvodkyně oblečené v dobových kostýmech.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.