Na Statku U zvířátek v Nové Bukové vás nechají podojit krávu nebo vykydat hnůj

4. květen 2016
Česko – země neznámá

Už jste někdy sypali slepicím, krmili králíky nebo dokonce dojili krávu? Pokud máte tato zvířata doma, pak docela jistě. Ale zejména pro lidi z města je to činnost vesměs nepoznaná. Rozhodně ale není nedostupná. V Nové Bukové na Vysočině si všechny vyjmenované činnosti můžete vyzkoušet.

Štěpánka Matějková také bývala kdysi člověkem městským. Pak si ale splnila sen a k narozeninám si pořídila statek. Teď na něj zve všechny, kdo si chtějí vyčistit hlavu.

Štěpánka Matějková měla vždycky ráda zvířata. Narodila se ale v pražském paneláku a o vlastním hospodářství mohla jen snít. Když pak po letech našla na internetu statek v Nové Bukové, bylo rozhodnuto. Stěhovala se na Vysočinu. „Koupili jsme se statkem tři slepice a tři kočky a pak to postupně přicházelo,“ říká.

Dnes jsou v ohradách na statku koně, krávy, kozy, ovce, králíci, drůbež a v neposlední řadě kočky a psi. „Koupili jsme si prasátka. Jak už to bývá, Pražáci na venkově, koupili jsme ta, která zaručeně neryjí. A ona nám do večera zryla celou zahradu,“ vzpomíná s úsměvem na statkářské začátky.

Návštěvu je dobré si odpracovat

Teď už život na statku běží tak, jak má. Štěpánka Matějková tam pracuje s partou nadšenců a spolu pořádají tematické víkendy i letní tábory, na kterých si děti i dospělí mohou vyzkoušet, co práce v hospodářství obnáší. Nebrání se ale ani neohlášeným hostům. „Jsme za takové návštěvy rádi. Někdo se sem jezdí podívat na zvířata a pak si opeče buřta,“ říká statkářka s tím, že vítají i návštěvu na celý víkend. Svůj pobyt si totiž na statku odpracuje. V tomto případě je ale samozřejmě vhodné se předem domluvit.

Statek U zvířátek

Překvapivě je o práci v hospodářství velký zájem. Nejen, že tady často děti poprvé vidí ve volném výběhu koně, krávy, kozy a ovce, ale zažijí i obřad dojení nebo stahování králíka. Starší se pak mohou pustit do náročnějších prací. „Puberťáci nám sem jezdí, oškubou všechny kachny, holky za jeden den vykydaly hromadu hnoje, na kterou jsme původně chtěli objednat bagr,“ říká Štěpánka Matějková.

Spustit audio