Pardubický Natura park sounáleží s přírodou. Unikátní areál je plný herních prvků

14. březen 2017
Česko – země neznámá

V Pardubicích, přímo na břehu řeky Chrudimky, se nachází přírodní park s výjimečnou stavbou. Je určená pro návštěvníky ekocentra Paleta, jednoho z nejstarších středisek ekologické výchovy v Česku. Návštěvnické centrum bylo otevřeno před necelými dvěma lety a jeho moderní budova se stala Stavbou roku 2016.

Návštěvnické centrum soustavy Natura 2000 v Pardubicích vzniklo v září 2015. Má dvě části - samotnou budovu centra a okolní oplocený parkový areál. V obou jsou interaktivní expozice pro hosty všech věkových skupin.

Inspirací pro architektonický koncept budovy návštěvnického centra se staly koruny stromů na břehu Chrudimky „s pavučinami lesknoucími se ve slunci“. Tak stavbu navrhli a pojali architekti Tomáš Med společně s Jaroslavem Krupou a Filipem Klozarem. Jejich počin byl oceněn titulem Stavba roku 2016 (Cena Státního fondu životního prostředí a Centra pasivního domu).

Budova návštěvnického centra má tři podlaží. Kromě suterénu, který tvoří beton, je celá stavba ze dřeva, z masivních celodřevěných panelů. Většinu interiérů tvoří pohledové smrkové dřevo a akustické podhledy jsou vyrobené z recyklovaných materiálů. Na střechách ekocentra je vysázená zeleň.

Ve vstupní hale najdete informační centrum, na chodbách pak informace o projektu Natura 2000, celou řadu map, ale také zábavních herních prvků. Součástí návštěvnického centra je také malý zookoutek. Děti se v něm mohou podívat na exotická i drobná domácí zvířata. Čtyři sály využívá ekocentrum jako učebny, v největším z nich se konají přednášky a semináře.

Informační a odpočinková místrost ekocentra

Hmatová stezka i hmyzí hotel

Venkovní expozice zahrnují celou řadu interaktivních prvků. V archeologické části si můžete vykopat a sestavit keramickou nádobu nebo kostru dinosaura. Součástí parku je také bylinková zahrada, z bylinek si děti mohou udělat čaj. A také si tu mohou zkusit upéct chleba v peci, která je replikou chlebové pece z rumunského Banátu.

V areálu se nachází také tůňka s obojživelníky, hmyzí hotel a hmatová stezka. Na ní se po několika druzích povrchu mohou zájemci vydat bosky a přitom se v hmatových budkách seznamovat s různými přírodními materiály i předměty.

V chlebové peci, která je kopií pece z rumunského Banátu, se bežně peče chleba

Ekocentrum Paleta vzniklo v srpnu 1990 pod názvem Centrum ekovýchovy Pardubice. Programy pro školy se odehrávaly nejdříve v Areálu Paleta na Olšinkách, tak Ekocentrum získalo své jméno. Paleta symbolizuje širokou škálu zážitků - paletu vůní, barev, dotyků a prožitků. Ekocentrum Paleta v roce 2003 otevřelo pobočku v Chrudimi a v roce 2007 pobytové centrum v Oucmanicích.

autor: BRA
Spustit audio