Pod Křížky u obce Prameny se v létě pasou ovce. Díky nim tam rostou vzácné rostliny

16. leden 2017
Česko – země neznámá

Jsou místa, kde vládne výhradně příroda, a také místa, kde má hlavní slovo člověk. Pak ale existují lokality, kde se působení přírody a člověka prolíná. Zajímavou ukázkou je Národní přírodní památka Křížky na Chebsku – na západě Čech.

Na nehostinném hadcovém masivu, což je zvláštní druh horniny bohaté na hořčík, se nikdy nedalo nic pěstovat. Proto na chudé půdě pastevci jednou za čas prohnali stádo ovcí nebo koz. Díky tomu se tu ale udržely vzácné rostliny, které jinde na světě neuvidíte. A proč jsou na vrcholku kopce tři kamenné kříže?

Verzí je hned několik, ale ani jedna se prý nezakládá na pravdě. Kdysi lázněmi proslulá nedaleká obec Prameny nabízela svým lázeňským hostům nejen chutnou minerální vodu, ale také výlety do okolí. Jedním z častých cílů byl i nedaleký skalnatý vrch. A na něm prý nechali uzdravení pacienti vztyčit tři kříže. Odvážnější verze říká, že šlo o tři bratry.

Pravdu se už nejspíš nedozvíme. Jisté je, že tři křížky souvisejí s místní lázeňskou tradicí. A pravdou je také to, že i tenkrát na konci 19. století se pod křížky pásla stáda ovcí a koz.

Zima na holých hadcích má sílu

Křížky zdobí unikátní rostlinstvo

Na nehostinném podloží bylo málo země pro pěstování čehokoli, a tak jen odolné ovce a kozy spásly aspoň to málo, co za to stálo. Co jim nechutnalo, nechaly, a zároveň prokypřily a pohnojily zem. Díky tomu se tu podařilo udržet zajímavou biosféru. Rostliny, které by tu jinak nerostly. Například vřesovce nebo vzácné druhy orchidejí.

I k samotnému hadci, nazelenalé hadovitě pokroucené hornině, se váže řada vzácných rostlin. Můžete vidět třeba stálezelenou kapradinu sleziník hadcový nebo vzácnější sleziník nepravý. Opravdovou celebritou je rožec kuřičkolistý, který roste jen na hadcových skalách Slavkovského lesa a nikde jinde na světě.

K Národní přírodní památce Křížky vás dovede dřevěným zábradlím lemovaná stezka, protože si v minulosti někteří pohodlní návštěvníci příliš často zkracovali cestu přímo od silnice. A moc nohou rovná se málo vzácných rostlin.

Přibyl také pachový ohradník, který ale neuvidíte. Má totiž za úkol odradit ne vás, ale škodnou zvěř. Od spásání čehokoli zeleného hlavně v naší krajině bohužel nepůvodním, zato přemnoženým jelenem sikou.

Oplocenka chrání vřesovec před lesní zvěří

Odměnou za zdolání o trochu delší cesty až ke Křížkům vám bude krásný výhled do okolní krajiny. Na vrcholu nechybí do hadcové desky vyrytý ukazatel se směry a vzdálenostmi k nejbližším kopcům v okolí. Samotné Křížky se nacházejí v nadmořské výšce 817 metrů, což se také dočtete na hadcovém kameni.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.