Pradědovo dětské muzeum potěší malé i velké. Tradice Jeseníků ukazuje pomocí her

19. únor 2018
Česko – země neznámá

Bludov je křižovatkou dvou hlavních přístupových cest pod jesenické hory. Díky tomu je považován za skutečnou bránu do nejvyšších moravských hor. Když zde tedy vzniklo Pradědovo dětské muzeum, nikdo se nad tím nepodivil. Klade si ostatně připomenout zábavnou formou něco z jesenických tradic dětem i rodičům.

Pradědovo dětské muzeum najdete přímo v centru obce, nedaleko zdejší prodejny. Původně bylo sídlo dnešního muzea klasickou venkovskou zemědělskou usedlostí. Obec chtěla zajistit, aby byl dům reprezentativní částí centrální části Bludova, a tak ho od dědiců původních uživatelů odkoupila. A po dohodě se současným provozovatelem muzea tento dům věnovala dětským návštěvníkům. Dva roky trvala celková rekonstrukce, která se snažila zmodernizovat interiér stavby se zachováním všech rustikálních prvků, které dávaly budoucímu využití smysl.

Prvotní byl totiž záměr vybudovat nejen zábavní centrum. Děti, které sem jezdí se svými rodiči i v organizovaných skupinách, by si v muzeu totiž neměly jen pohrát a zabavit se, ale také se něco dozvědět z tradic a minulosti Jeseníků a místního kraje. I proto se zde nachází domečky vybavené jako nádraží, obchod, hostinec, nebo třeba dům dřevorubce a čarodějnice.

Na větší děti cílí hra Praděde, nezlob se, která nabízí atraktivní formou poznání nejvýznamnějších jesenických lokalit. Kromě toho je k dispozici někdejší sklep, kde sídlí jesenická strašidla a duchové doprovázející tradiční horské legendy. Duchové střeží také muzeální kousky patřící k dávnému vybavení horských chalup, se kterým se mnohé děti potkávají úplně poprvé.

Interiér i atrakce na zahradě

Návštěvníci mohou využít také multimediální místnost vybavenou pro různé druhy výuky a školení. Ocení ji zejména školní výlety.

Podzemí muzea je sídlem jesenických duchů a artefaktů z dávných chalup

Muzeum nabízí zábavu a poučení v interiéru a na rozsáhlé zahradě, kde zaujme zejména vodní atrakce v podobě nádrže a mnoha korýtek. Děti se tedy naučí i něco málo o koloběhu vody v přírodě. Ale jsou tu také průlezky, ohniště a další venkovní atrakce.

Dospělí zase rádi vyhledávají zdejší samoobslužnou kavárnu, která nabízí kávu, čaj z pravých jesenických bylin nebo regionální potraviny. Platí se stejně jako ve známém lesním baru samoobslužně, a to ve zlaťácích.

V muzeu mají své místo navíc připomínky slavných rodáků zdejšího kraje. Kromě lyží olympijského vítěze Aleše Valenty narazíte třeba na originální obrázky z komiksu o Aloisi Nebelovi nebo koženou bundu rodáka z Janovic na Rýmařovsku a frontmena punkové kapely Visací zámek Jana Hauberta.

Mimo individuální zábavy připravuje zdejší personál pro děti mnoho zajímavých programů, které často kopírují tradice lidových zvyků a obyčejů zdejšího kraje. Workshopy, dílničky a další naučné prvky jsou připravené jak pro běžné návštěvníky, tak po objednání organizovaným skupinám.

autor: kbz
Spustit audio